x

MUSIKÅRET 2020: En pandemi lamslog världens befolkning som tröstade sig i nostalgi

MUSIKÅRET 2020: En pandemi lamslog världens befolkning som tröstade sig i nostalgi

Med temaartikeln MUSIKÅRET sammanfattar vi ett händelserikt år – och landar i musiken. Och ibland behöver en inte blicka längre än ett år tillbaka för att inse att vi skapar historia just nu. 2020 var ett av de mest dramatiska åren någonsin.

I början av januari hörde de flesta talas om att ett utbrott av ett så kallat coronavirus hade inträffat i Wuhan i Kina, men just då spreds mest skämtsamma bilder på Corona-öl och dylikt och hotet tonades ner. I Australien hade en dessutom annat att tänka på när dödliga skogsbränder spreds och folk fick massevakueras från de mest drabbade områdena.

Dessutom riktades världens ögon mot att USA dödade en iransk general i en drönarattack, medan Iran svarade med att av misstag skjuta ner ett passagerarflyg. Det hade precis lämnat huvudstaden Teherans flygplats för att färdas mot Ukrainas huvudstad Kiev och alla 176 ombord omkom. Dessutom omkom den legendariske basketspelaren Kobe Bryant i en helikopterolycka i USA tillsammans med åtta andra personer som befann sig ombord, bland annat hans 13-åriga dotter. 

Medan Storbritannien började sitt långa avsked till EU i slutet av januari så hade hotet från viruset blivit allt mer påtagligt, omvärlden avvaktade medan hela staden Wuhan sattes i karantän. Billie Eilish släppte passande eller opassande nog singeln No Time To Die, tillhörande den nya James Bond-filmen då en fortfarande inte kunde ana vad som skulle ske i världen och att filmens premiär skulle behöva skjutas upp till 2021.

Coronaviruset döptes om till covid-19 vilket sakta hade börjat att spridas över världen, och fick aktiemarknaden att krascha då ingen visste vad som var på väg att hända. Festivalen South By Southwest i Austin, Texas, blev ett av de första stora kulturevenemangen som ställde in då viruset spreds som mest i stora folksamlingar. Och detta var bara startskottet då Eurovision Song Contest snart också ställdes in för första gången någonsin. Artister och konsertarrangörer stod utan inkomster och pandemin blev i mars ett faktum när Italien drabbades hårdast i Europa. Nedstängningar av samhället och restriktioner där landsgränser stängdes och folk som hamnade i karantän blev plötsligt vardag som från ingenstans, för att sjukvården skulle klara av den nästan ohanterliga situationen. Och medan de flesta oroade sig över framtiden och ekonomin sköts även alla stora sportevenemang upp som OS och fotbolls-EM. Som en nostalgisk tröst dök The Weeknds 80-talsdoftande album After Hours upp och blev en av årets största musikaliska framgångar. Tillsammans med det första dödsfallet i Sverige på grund av pandemin dök Guldbron upp i Stockholm. Gymnasieskolor, högskolor och universitet började bedriva undervisningen på distans och många började att arbeta hemifrån där videomöten blev vardag.

Premiärministern Boris Johnson i Storbritannien insjuknade så pass illa i covid-19 att han fick intensivvård medan presidenterna Donald Trump i USA och Jair Bolsonaro i Brasilien tonade ner virusets påverkan. Detta trots att en, två och tre miljoner personer världen över hade insjuknat i viruset med 100 000 till 200 000 till 300 000 döda och siffrorna fortsatte bara att öka. Även djur som tigrar och minkar rapporterades bära på viruset, och inte ens gud kunde stoppa framfarten när påven höll en extra bön i hopp om att stoppa pandemin.

I denna tid när de flesta kände sig svaga inför det nya världshotet hittade många tröst och styrka i Victor Leksells singel som uppmanade till att våga visa sig svag.

Den afroamerikanske George Floyd bragdes om livet bara 46 år gammal på grund av polisbrutalitet. Polisen som grep honom tryckte ner honom i marken och satte sitt knä i sidan av halsen på honom så att han inte kunde andas. Det hela filmades av en förbipasserande och spreds sedan i sociala medier. "I can't breathe" som George uttryckte fler gånger under de nästan nio minuterna det tog innan han kvävdes till döds blev till ett slagord i demonstrationerna mot rasism i USA som gick under parollen Black Lives Matter.

Och medan världen hade ögonen åt andra håll passade Kina på att rusta ner demokratin i Hong Kong, medan Vladimir Putin gjorde detsamma i Ryssland där han gjorde det möjligt för sig själv att sitta kvar vid makten ända till 2036. Dessutom utropade Vitrysslands diktator Lukasjenko sig själv som vinnare i valet. Stora demonstrationer satte landet i gungning på grund av vad som ansågs vara valfusk där demokrati inte råder. Den sittande diktatorn tvingade sedan sin största konkurrent om makten till landsflykt till Litauen. 

I Sverige pekade åklagare Krister Petersson ut Stig Engström (Skandiamannen) som Olof Palmes misstänkta mördare i en svag utredning som samtidigt lades ner då Stig redan är avliden. Och för att se något positivt i allt detta mörker skapade rapparna Cardi B och Megan Thee Stallion en ny anthem förkortad WAP (Wet Ass Pussy) för att stärka kvinnor till att bli mer frispråkiga och ta för sig mer där kvinnors sexuella njutning ska vara lika självklar som mäns. Tusentals personer skadades, hundratusentals blev hemlösa och minst 220 dödades när en hemsk explosion inträffade i hamnen i Libanons huvudstad Beirut, där stora mängder ammoniumnitrat hade förvarats på ett osäkert sätt. Och medan starten av pandemin föreslogs ha börjat småskaligt redan under den senare delen av 2019 utmärkte Ryssland sig genom att säga att de redan hade ett vaccin. Något som möttes med skepsis då det godkändes efter bara två månaders testning på människor. 30 miljoner människor världen över hade nu smittats medan över en miljon hade avlidit.

Kontroversiella rapparen 6ix9ine släpptes tidigare ur fängelset på grund av att viruset skulle kunna påverka honom värre genom hans astma, och han fick avtjäna straffet i sitt hem istället därifrån han kunde fortsätta släppa färgglada hits.Presidenten Donald Trump fick till slut bita i det sura äpplet när han själv blev smittad av coronaviruset i sluttampen av valrörelsen där demokraten Joe Biden vann och blev ny president, vilket Trump så klart kallade för fusk eftersom han inte kan hantera förluster. 

R&B- och popdrottningen Ariana Grande utsåg sig själv till den första kvinnliga amerikanska presidenten i musikvideon till Positions, men fick nöja sig med att se Kamala Harris som den första kvinnliga vice-presidenten. I slutet av året inleddes en massvaccination världen över med flera olika vaccin för att försöka få bukt med pandemin där olika mutationer av viruset spreds, men än idag vet vi inte om och i så fall när världen kan återgå till ett normaltillstånd igen. Vid årets slut hade fler än 80 miljoner smittats av det potentiellt dödliga viruset.Vad har du för musikminne från det världsomvälvande året 2020? 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA