x

“Den börjar med ett sånt jävla skrik” – skejtaren Ali Boulala om sin favoritmusik

“Den börjar med ett sånt jävla skrik” – skejtaren Ali Boulala om sin favoritmusik

Ali Boulala var en av världens främsta skejtboardåkare. Under slutet av 90-talet blev han internationellt känd för sin skicklighet och galenskap och ett av många smeknamn som fastnade var “skejtboardens Sid Vicious”. GAFFA har pratat med skejtaren om musikminnen som lyser starkt och vilken artist som har gjort världens bästa låt.

Spelades det mycket musik hemma när du växte upp?

– I vår van hade vi ett blandband som vi lyssnade på. Det var högt och lågt, typ ABBA och sånt som var på topplistorna när jag föddes, Le Freak av Chic fanns med. Pappa lyssnade mycket på Jacques Brel. Musik har alltid varit en del av vardagen. 

Vad lyssnar du på för musik idag?

Mycket olika grejer, jag har en lista som heter “random”, och det är väl precis det det är. Däremot lyssnar jag mycket på 90-talshiphop, typ Wu-Tang Clan, Snoop Dogg, Mobb Deep. Men också mycket rock, gammal rock främst, och punk också. Det blir mycket Ramones, Sex Pistols och The Clash. 

Vad har musik betytt för dig?

Det har gått i olika stadier, men vad ska man säga … Det är kul och trevligt att lyssna på, haha. Nä, men jag har alltid haft musik med mig liksom. Alltid haft en walkman, alltid haft musik i lurarna, jag lyssnar nästan alltid på musik. Musiken har alltid betytt mycket, men jag vet inte exakt vad den har betytt. 

Lyssnade du på musik när du skejtade också?

Absolut, när vi skejtade hade jag alltid med mig en liten högtalare som vi spelade musik från. Alla hade olika favoritgrejer och det var det vi lyssnade på. Men alla gillade typ samma saker, mycket 90-talshiphop och gammal rock. 

Fanns det något speciellt du lyssnade på för att “tagga till” när du skejtade?

Faktiskt inte. Det var aldrig liksom “nu jävlar ska jag lyssna på dödsmetall innan jag hoppar ner för den här trappan!”, haha, så var det aldrig för mig. Det var mer om jag var packad som jag blev taggad av vissa låtar, men inte för att peppa innan jag skulle skejta. Fast jag har haft perioder där jag bara lyssnar på en låt om och om igen såklart just för att tagga till. En låt som alltid spelades typ klockan åtta på morgonen för att komma igång var The Doors Back Door Man, liveversionen. Den börjar med ett sånt jävla skrik liksom. Men då var det allmänt brölig och härjig stämning, haha. 

Vilken är din största musikupplevelse?

När jag precis kom till Kalifornien, typ ‘97-’98, så kollade vi på filmen The Great Rock N Roll Swindle om Sex Pistols hela tiden. Vi hade den på ett VHS-band som vi bara loopade, dag ut och dag in. I samma veva varvade vi Boogie Nights som också har skitbra musik. De två stod jämt på. Vi gjorde inget speciellt, bara hängde, men de två gick alltid på rundgång. Det var i samma veva som jag fick mitt namn på en bräda för första gången och hela karriären började mer eller mindre, så det är absolut ett minne som sticker ut. 

Om din stil att skejta skulle beskrivas eller representeras genom en låt, vilken skulle det vara då?

Oj, vad svårt. Då vill jag välja något som jag tycker är coolt såklart. Fast det behöver inte betyda att det är sant eller representativt. Men en låt som jag tycker representerar där jag är nu, eftersom jag inte kan skejta längre, är Johnny Thunders You Can’t Put Your Arms Around A Memory. Det är dessutom världens absolut bästa låt. Men om jag skulle välja en låt som representerar dåtid skulle det bli Pirate Love med Johnny Thunders, den tycker jag speglar hur jag skejtade då. 

Har du något guilty pleasure inom musik?

Nej, jag gillar det jag gillar och det skäms jag inte över. Men en låt som aldrig verkar uppskattas när jag kör igång den är Beethoven, Symphony no 9 i D minor. 

Topp tre bästa artister/band enligt dig?

– Nick Cave And The Bad Seeds, Johnny Thunders, The Doors. Det är trist att det bara är gubbar, det känns lite självklart kanske, haha. Jag tror inte att någon som läser det här kommer tänka “vad är The Doors för någonting?”, haha. Det finns hur många som helst att välja mellan, men för mig är de tre de absolut bästa. 

Om en artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Ali Boulala, vem skulle det vara då?

Haha, det är faktiskt redan gjort av ett band som hette Doris Hopp, så det besvarar väl den frågan. Om jag däremot fick välja själv skulle det få bli Lady Gaga. Jag tror det hade blivit spännande. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA