x

GUIDE: Så här hittar du videomaterial i 4K

GUIDE: Så här hittar du videomaterial i 4K

Det är nästan svårt att idag hitta en TV-apparat som inte har möjlighet att visa material i 4K. Trots detta har fortfarande inte allt material på marknaden anpassats efter upplösningen. GAFFA hjälper till att reda ut en del frågetecken i den rörliga bildens, ibland förvirrande, värld.

4K, det vill säga 3 840 pixlar på längden, 2 160 på höjden, är sedan ett gäng år de moderna TV-apparaternas standardupplösning. En del TV-apparater på marknaden stödjer redan 8K men material i så hög upplösning lyser nästan helt med sin frånvaro och dagen vi ser det som standard lär vara ett antal år bort. Även om allt mer material dyker upp i 4K finns långt ifrån allt tillgängligt i ens det.

Tragiskt nog är fortfarande maxupplösningen i svenska TV-nätet begränsat till uråldriga 720P/1080I vilket innebär att antingen TV-apparaten eller digital-boxen kommer skala upp innehållet för att fylla ut hela skärmen. Även om resultatet brukar vara fullt godtagbart så blir det ändå inte alls samma detaljrikedom och skärpa som om innehållet varit i 4K från början.

Som tur är så är det idag streamingtjänsterna de allra flesta tenderar att vända sig till, och här är det bättre ställt. Netflix har idag en hel del material i 4K-upplösning och listan över innehåll är ständigt växande. Dessvärre får man räkna med en högre månadskostnad, närmare 159 kronor istället för 109 som är priset för den vanliga standardplanen. 

HBO är lite senare på bollen och trots att deras satsning ännu är i sin linda börjar allt mer 4K-innehåll dyka upp i HBO Max. Förhoppningsvis kommer denna jätte tuffa ikapp konkurrenterna inom detta område inom en inte alltför avlägsen framtiden.

Om du använder Disney + har du tur, då över 900 filmer och cirka 300 TV-serier idag finns tillgängliga i 4K. Du behöver heller ingen särskild prenumeration då det högupplösta materialet är tillgängligt även för de med standardabonnemang. För att enklare hitta kan du söka efter "ultra HD och HDR" vilket kommer ta dig till allt högupplöst innehåll.

En hyggligt stor aktör i sammanhanget är också YouTube där det sedan några år också är möjligt att ladda upp material i 4K. En varm rekommendation är att kolla olika djur- och naturklipp för att verkligen se vad en stor mängd pixlar kan göra för tittarupplevelsen.

För att verkligen få ut maximalt ur din moderna TV är fortfarande fysiska blu-ray-skivor ganska överlägsna då filmer och TV-serier som strömmas alltid komprimeras för att inte fullständigt överbelasta våra kära bredbandsnät. Och visst finns det fortfarande entusiaster som inte skulle ta i streamingtjänsterna med tång, frågan är bara hur många år till de fysiska medierna kommer orka kravla sig kvar i den stora massans bokhyllor?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA