x

Streamingtjänsten som riktar sig till musikfans

Streamingtjänsten som riktar sig till musikfans

För fyra år sen hade Staccs grundare en vision om att göra livestreamade konserter än mer lättillgängliga. GAFFA har pratat med tjänstens medgrundare, Jonas Sellberg, om uppstarten, ambitionerna och inte minst tekniken som gjort det möjligt.

– Hela projektet startade för fyra år sedan. Redan då fanns flera streamingtjänster på marknaden, men vi ville leverera en upplevelse till fans av livemusik. Vi ville bygga ett universum där fans som vill använda tjänsten känner att de är i centrum och där de känner att de får en äkta upplevelse, säger Jonas Sellberg.

Klyschan lyder att när du som musiker skriver musik, gör du det för dina fans. Det var också något Jonas Sellberg och den andre medgrundaren Anders Tullgren anammade.

– Därför valde vi tidigt i projektet att musiken på vår plattform varken skalas upp eller ner. Den måste streamas i högsta möjliga kvalitet, eller snarare i exakt rätt kvalitet – den som musikern hade tänkt sig, säger Sellberg.

gallery_large

(Grundarna av Staccs, Anders Tullgren (tv) och Jonas Sellberg (th). Foto: Staccs)

SKA UTVECKLAS TILL EN GLOBAL TJÄNST

För att leva upp till de krav och önskemål användarna förväntades ha var det nödvändigt att utveckla appen från grunden.

– Alla appar vi använder är utvecklade internt. Vi använder Amazon Web Services som en molnlösning, så att vi kan skala vår infrastruktur snabbt och vid behov, säger Sellberg.

Han fortsätter med att berätta om att tack vare att musiken lagras i användarens eget lager och delas via ett peer-to-peer-nätverk finns heller inget behov av ett digitalt skydd av musiken, något som underlättar för de artister som vill få ut sin musik på plattformen.

– All musik kommer inte finnas tillgänglig på Staccs utan vi utvärderar allting och väljer vad som ska finnas där. På så sätt vet vi att det är musik som lever upp till våra krav och standarder, säger Jonas Sellberg.

Staccs har nu lanserats i Skandinavien men planen är det på sikt ska utvecklas till en global tjänst. Jonas Sellberg säger sig inte känna nervositet kring om människor kommer att strömma mindre när pandemin slutligen är över.

– Marknadsundersökningen vi gjorde före pandemin visade tydligt att vi lockade folk som ville se konserter men som av någon anledning inte kunde besöka dem fysiskt. Så jag tror inte att folk kommer att strömma mindre på andra sidan corona.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA