x

From Falkirk with punk – intervju med Permo

From Falkirk with punk – intervju med Permo

– Det finns en skotsk komiker som vi verkligen gillar. En av hans sketcher handlar om en kille som har varit på en syratripp i flera år och han kallar det för “permo”, en permanent syratripp alltså. Den är skitkul och fastnade hos oss, säger Ross Malcolm, trummis i punkbandet Permo.

En mashup av dystert väder, en dialekt som få förstår och en kärlek till punk är det som idag har bildat trion Permo. Samtliga av bandets medlemmar är födda och uppvuxna i staden Falkirk i Skottland. En stad med 35 000 invånare, mitt emellan Glasgow och Edinburgh. 

– Jag och basisten Hamish jobbar tillsammans på en fabrik där vi tillverkar bussar. Vi har varit där i snart fem år, tror jag. Innan Permo hade vi ett coverband där vi spelade Arctic Monkeys-låtar, det var inget seriöst direkt. Men vi gjorde några spelningar och fick blodad tand, så varför inte försöka lite hårdare, säger Ross Ferguson, sångare och gitarrist.

DEN NYA PUNKEN ÄR FÖDD I SKOTTLAND

Ensemblen som består av Ross Ferguson, Hamish Georgeson och Ross Malcolm är det som utgör nykomlingarna inom den skotska punkscenen. Soundet ligger nära den klassiska punken; ursinnig och fräck, med rötter i 70-talets England. Trots att de graviterar mot den brittiska ur-punken har Permo skapat ett sound som sjuder av nutid.

– Eftersom vi bara är tre personer finns det en gräns på hur mycket vi kan göra, därför är vårt sound rätt bearbetat. Men det är snabbt, hårt och ganska rått. Vi försöker hålla det enkelt, säger Ross Malcolm.

Debut EP:n Misanthropy röjer fram som en ångvält där samtliga instrument tar jämbördig plats och lyriken är allt annat än ogenomtänkt. Ross Ferguson är den som på scen levererar sången med en röst som är skapt för vrålarg punk.

– Jag älskar det, aye. Jag är rätt blyg och tillbakadragen och lever ett normalt liv, men på scen händer det något, det liksom klickar till.

Bandets texter handlar om avsky mot självupptagna, uppdämd ilska och förtryck förklädd i olika former. Brittiska slangord som “mate” och “shag” är inte heller få förunnat; ord som endast britter, irländare, eller det här fallet, skottar behärskar och framför med en kraft hårdare än en käftsmäll.

– Nej, det är inget du kommer höra i USA i alla fall, haha.

England har alltid varit storebror när det kommer till musik. Varje vecka dyker hundratals nya band upp på kartan, något som börjar kännas en aning urvattnat, som bandet själva säger. Punken i Skottland däremot, står i full blom.

– Jag tror att det har att göra med hur vår regering ser ut just nu. Det är mycket social oro och folk är trötta, speciellt inom arbetarklassen, som alla vi tre också tillhör, säger Ross Malcolm.

 

SNABBT, HÅRT OCH SMARTA TEXTER

Förutom det snabba och hårda soundet är det texterna som sticker ut från mängden. En ilska som grott sig starkare med åren har äntligen fått ett forum att uttryckas på. 

– Basisten Hamish skriver majoriteten av texterna, oftast när vi är på jobbet dessutom. Jag tror att han bara klottrar ned det som finns i huvudet just då, han är en arg kille så det kommer naturligt för honom. Men vi båda skriver texterna, det är lite blandat. Jag har allt på telefonen, när jag kommer på något sätter jag mig och testar, kollar vad som funkar bäst, säger Ferguson. 

Trots ilskna texter skiljer det sig mycket mellan musiken och privatlivet. 

– Alla tre är rätt avslappnade snubbar, vi gillar att hålla oss för oss själva. Det är en stor kontrast mellan musiken och verkliga livet, antar jag. Jag älskar att slänga käft, men vi låter ändå musiken sköta snacket, säger Ross Malcolm.

Kommer Permo fortsätta vara endast en hobby?

–  Alltså, vi har alltid älskat musik, hela livet. För mig personligen handlar det om att få spela live, det är något jag alltid har velat göra. Även att få producera bra musik som folk kan lyssna på, det är nog det som gjorde att jag ville spela i ett band. Det är en cool känsla att gå in på Spotify och se att det i alla fall är en person som lyssnar på oss, det är dödscoolt.

Ferguson instämmer och lägger till ett “aye” innan han flikar in:

– Jag håller med Ross, det är samma sak för mig, också att ha någonting att göra. Jag jobbar måndag till fredag och har inga direkta hobbyer heller, för den delen. Det är skönt att ha något som jag kan fokusera all energi på. Vi tar det som det kommer. Vi tror på oss själva och det vi gör, vi är här för att ha kul.

VEM? Punktrio med Ross Ferguson på sång och gitarr, Hamish Georgeson på bas och Ross Malcolm på trummor.

VAD? Snabb och hård punk med en touch av nutid – bearbetad men ändå äkta. De släppte sina två första singlar självständigt innan de blev sajnade. Deras första EP, Misanthropy, innehåller fem dängor där arg text och tung bas är det som bäst sammanfattar soundet.

VAR? Från Falkirk i Skottland. Har hittills haft spelningar på hemmaplan och i England men blickar mot en potentiell Europa-turné när pandemin tillåter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA