x

Soulpop som uppmuntrar dig att löpa linan ut – intervju med Simon Damoah

Soulpop som uppmuntrar dig att löpa linan ut – intervju med Simon Damoah

Idag släpper Göteborgs soulpop-talang Simon Damoah sin första singel på tre år. Ångra Dig Imon är ett pepp-anthem för alla övertänkande oroliga själar och en uppmaning att våga löpa linan ut.Vad fick dig att börja göra just soulpop?

– Det är nog inget medvetet val. När jag skriver försöker jag mest hänga med, gå på det som känns bäst och se vart jag landar. Ofta landar det i soulpop. Tror det beror på att jag känner mig mest hemma i det och att jag kan göra det på ett ärligt sätt.

Efter de två singlarna Grått från 2016 och Bagage från 2018 som båda gavs ut på majorlabel valde Simon att ge ut musiken själv.

– Jag kände att jag vill dela med mig av min musik på mina villkor. Prövade ju majorbolag-grejen ett tag och det fungerade inte riktigt, passionen försvann. Att ge ut sin musik själv betyder att jag får bestämma allt, på gott och ont. Vad som ska släppas, när och precis hur allt ska låta. Man saknar självklart en del kunskap och erfarenhet som finns hos ett etablerat skivbolag men jag har fått tillbaka passionen för musiken igen. För mig är det mer värt.

Han har sedan sist även hunnit separera och återförenas med sin flickvän. Det är hon som är inspirationen till Ångra Dig Imons tema.

– Låten är en påminnelse om att det ibland är bättre att bara göra. Sluta tänk och bara gör. Den är löst baserad på uttrycket "bättre att ångra det man gjort …". Om man är som jag, som oroar mig mycket och vill tänka igenom grejer tusen gånger, behöver man höra det ibland. Man brukar ju inte ångra sig.

Låten börjar som en sparspakad intim soulballad och övergår sedan i storslagen pop med synt-arpeggion och pushande trummor.

Vilka förebilder har du när du skapar musik? 

– Det finns många men när jag var yngre så var John Mayer gud. Har alltid önskat att jag kunde spela gitarr som han gör. Musiq Soulchild har också präglat mig mycket, jag tror jag lärt mig sjunga genom att härma honom. På senare tid har jag blivit ett stort fan av Ana Diaz och tycker hon förtjänar all kredd hon får. Jag inspireras av att klura på varför jag gillar deras musik så mycket.

Precis som på de tidigare singlarna ges Simons själfulla sång ett stort utrymme i den luftiga ljudbilden. Den skrevs och grunden spelades in i vardagsrummet i Majorna och färdigställdes tillsammans med Petrus Wessman i Ace Of Bases gamla studio i Gamlestan. Texten föll på plats tidigt men produktionen har fått växa fram under en lång tid. Allt för att få en kostym som passar textens på samma gång tvivlande och peppande tema.

– Jag inspireras mest av att det är så jävla kul att skapa musik. Att börja med ett blankt papper och efter ett tag ha skapat en låt är otroligt givande. Ångestfullt och och jobbigt ibland men för det mesta svinkul. 

Hösten kommer med en själfull poplåt signerad en ödmjuk maskiningenjör från Göteborg.

LÄS OCKSÅ: José González släpper ny singel – turnépremiär i hemstaden


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA