x

En IVA-sjuksköterskas musiksmak – "Musiken som innehåller mycket svärta och smärta tilltalade mig"

En IVA-sjuksköterskas musiksmak – "Musiken som innehåller mycket svärta och smärta tilltalade mig"

I artikelserien YRKET undersöker vi hur musiksmaken står till bland de olika yrkesgrupperna i samhället. Låt oss bryta ner fördomar eller leva upp till klyschor. Intensivvårdssjuksköterskan Ola Eidem, 54 år, varvar gärna ner till Lana Del Rey och berättar om hur Olle Ljungström gav bestående men.

– Jag fick en ganska omfattande sjukvårdsutbildning i samband med värnplikten och halkade in på det spåret. Efter att jag fått min legitimation i början av 90-talet hamnade jag ganska tidigt på Infektionsavdelning 2 i Malmö som är en intensivvårdsavdelning för infektionspatienter. En spännande avdelning som verkligen taggade mig till vidareutbildning till intensivvårdssjuksköterska.

IVA är en förkortning som har fått stor uppmärksamhet nu jämfört med tidigare på grund av den pågående coronapandemin, med vilken musik brukar du varva ner efter en påfrestande arbetsdag?

– Mitt absoluta förstahandsval är Lana Del Rey. Hennes röst och musik går rakt in i mig utan filter och fyller mig alltid med välbehag även om texterna ibland är blytunga. Lanas röst och frasering klickade direkt med mina synapser, tror framför allt det är rösten mer än musiken som funkar som ett själsligt balsam för mig.Du får se patienter med mycket svåra sjukdomstillstånd på daglig basis, finns det musik där texterna kan fungera som terapi för dig vid dagens slut?

– Jag fick upp ögonen och öronen för textvirtuosen Olle Ljungström när jag gick i mellanstadiet. Jag och en polare hade bildat band som alla andra i samband med punkvågen. Vi fick höra plattan Venuspassagen med Olles band Reeperbahn och torskade så klart direkt!

Ola och hans polare såg en livespelning med bandet i samband med skivsläppet av Peepshow trots att de inte hade åldern inne, och Olle som liveartist gjorde ett stort intryck som fortfarande hänger kvar.

– Ljungström hade förmågan att balansera mellan succé och katastrof både bildligt och bokstavligt, stark och skör i en och samma person. Det är framför allt Olles texter som går rakt in i mig. En riktig ordkonstnär som hade en ovanlig förmåga att förmedla känslor. I Olles låtskatt finns texter och låtar som täcker de flesta känslolägen. Att hans texter är på svenska är avgörande för att de ska beröra mig på djupet och ge tröst.

Ola sprang av en slump på Olle efter att han flyttat till samma kommun.

– Vi snackade en liten stund om musiken, livets förgänglighet och konst. Han var en varm, extraordinär människa som berörde lika mycket i verkliga livet som på scen och skiva.Vilka musiker skulle du kunna se arbeta inom ditt yrke och varför?

Timbuktu för sin varma själ och skarpa intellekt, Petter för sin energi och positiva vibe eller
PJ Harvey för sin integritet och proffsighet. Det är dessa egenskaper jag ser som viktigast om man ska jobba som intensivvårdssjuksköterska.På IVA-avdelningen får patienter hjälp med att upprätthålla fysiska funktioner som andning med mera, skulle även musik kunna hjälpa dem mentalt i en sådan situation?

– Jag tror att rätt musik till rätt patient kan göra stor skillnad och både hjälpa patienten att genomlida svåra stunder och orka hitta vägen tillbaka. Hörseln är ett av våra viktigaste sinnesintryck och som i någon mån är aktivt även när vi sover eller är sövda. Jag tror musik hjälper oss att minnas känslor och händelser. På detta sätt kan musiken påverka vårt välbefinnande och säkert också smärttröskel med mera, något som kan vara helt avgörande under smärtsam rehabilitering och långvariga sjukdomsförlopp. Det som är extra spännande är att det är högst individuellt vilken typ av musik som påverkar oss och vilka känsloeffekter den har. Någon kan slappna av till Sepultura och någon annan blir peppad av jazz.

Vilken musik ger dig själv styrka att fortsätta jobba inom ett både psykiskt och fysiskt krävande arbete?

– För mig är det utan tvekan bluesosande musik av Jack White, The Black Keys, Bror Gunnar Jansson med flera. Jag upptäckte bluesen relativt sent, i högstadiet genom en extremt excentrisk musiklärare som hette Tor. Han spelade deltablues för oss och spelade Robert Johnsons låtar på en akustisk gitarr. Musiken som innehåller mycket svärta och smärta tilltalade mig direkt, tror det är vissa klanger i de typiska bluesackorden och tonföljden i bluesskalan som gör att jag lätt faller för den typen av musik. Bror Gunnar Jansson är nog den musiker som gjort störst intryck på mig under senare tid. Hans musik dryper av deltablues utan att vara nostalgisk och med ett nytt uttryck. Samma känsla jag fick när jag hörde The White Stripes första gången!Vilken musik tycker du kan summera pandemin?

– Black metal eller retro hårdrock som Ghosts låt Ritual från albumet Opus Eponymous. Pandemin är en jättebelastning för mig och mina kollegor inom intensivvården. För egen del behövde jag ladda batterierna mellan de många extrapassen. Att det blev Ghosts debutplatta som ofta blev förstahandsval är ingen slump. Jag tror att vi har ett större behov av igenkänning och trygghet i tider av kris och ovisshet. I mitt fall så hörde jag Kiss och Black Sabbath för första gången i min äldre grannes pojkrum. Jag blev helt såld på det teatraliska och mörka uttrycket och det har följt med min musikaliska resa genom livet. Detsamma hände när The Sisters Of Mercy släppte sitt debutalbum, jag föll naturligtvis som en fura. Historien återupprepades när jag hörde de första takterna på Ghosts debutplatta, samma rysningar av välbehag infann sig direkt.Vilken låt blir den första du kommer att lyssna på för att fira att pandemin äntligen är över, så att du kan återgå till en normalare vardag både i yrket och i privatlivet?

Henrik Berggrens Hold On To Your Dreams, en grym låt av Sveriges mesta rockstjärna som får representera alla grymma musiker från Göteborg. Henrik har en unik röst, jag älskar hans sätt att sjunga, och han är nog en av de sångare med texter på engelska som berör mig mest. Låten i sig är också stark och peppande med en hoppingivande text.Vilket yrke borde du ha om man enbart utgår från din musiksmak?

– Bartender på en cool bar med drinken Old Fashioned som specialitet. Både yrket och miljön är hand i handske med skitiga, bluesosande riff!Vad har du själv för yrke och vad lyssnar du på för musik, och kan du se något samband däremellan?

LÄS OCKSÅ: En yogalärares musiksmak


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA