x

35 år av rockdrömmar rätt in i den digitala världen

35 år av rockdrömmar rätt in i den digitala världen

Fotografen och filmaren Marcel Tuores började redan i mitten av 1980-talet följa de som senare kom att bli de största rockstjärnorna från göteborg under 1990-talet och framåt. Snart kommer delar av dessa guldkorn till arkivmaterial att bli möjligt att införskaffa som digitala original. Tuores har nämligen gett sig in i den spännande NFT-kulturen och samarbetar idag med kryptovalutabaserade företaget Zeptagram som en del av deras plattform. 

Göteborgsbaserade Zeptagram drivs av Christina Löwenström och Johan Forsman Löwenström, två musiker som bland annat känns igen från det egna musikprojektet Tapefly. Företaget, som även jobbar som förlag åt artister, brinner för utvecklingen av den stekheta NFT-kulturen som håller på att ta över kulturvärlden fullständigt. NFT, eller non-fungible token låter en konstnär, musiker eller annan kreatör få kontroll över sina verk och gör dessa till unika alster i den digitala världen. Zeptagram har redan hunnit bygga upp en imponerande katalog och fler verk är att vänta.

gallery_large

(Marcel Tuores, vars verk snart kommer finnas tillgängliga på Zeptagrams plattform)

Filmaren och fotografen Marcel Tuores har de senaste åren jobbat med CIRCVM - Delta Echo Locura, en konstfilm som snart kommer att lanseras i samarbete med Zeptagram. I detta projekt tog Tuores på sig rollen som regissör, producent samt klippare. Under 52 episoder får vi genom filmaren Peder Jacobssons Super8-kamera följa en världsomsegling som tar sin början i Lissabon och som bland annat färdar Marcel genom Panamakanalen. Musiken består av instrumentala alster samt demospår från den tidigare Union Carbide Productions-medlemmen Björn Olsson. Tuores berättar:

– Under hela världsomseglingen befann jag mig i min studio i Göteborg och arbetade med filmmaterialet som Jacobsson skickade till Göteborg var gång Locura anlöpte hamn. Peder Jacobsson – som aldrig hade filmat tidigare – gjorde ett fantastiskt arbete under tidvis svåra förhållanden till havs under 18 månader. Mitt första stora ögonblick under seglingsperioden var när jag hittade rätt musik till avsnittet BORA BORA och insåg att den första episoden var färdig. Det tog sedan tio år att hitta rätt ljud till övriga 51 episoder i det ljudmaterial Björn Olsson postade till mig på cd allteftersom han spelade in något.

gallery_large

(Johan Forsman och Björn Olsson under den legendariska inspelningen av Björn Olsson första soloplatta 1997)

Tuores tror denna mastodontproduktion, som det handlar om, kan bli en väldigt omtalad NFT och det kanske största filmprojektet någonsin som filmats med en Super8-kamera. I november lanseras filmserien på Zeptagrams plattform och en förtitt kommer finnas tillgänglig redan i september i samband med att Marcels NFT-bilder släpps till försäljning.

Dokumentären The Golden Age följer det legendariska rockbandet Union Carbide Productions och skildrar även hur det var att leva under 80-talet med den tidens klassklyftor och revolterna som skapades ur dem. Kameran har alltid funnits i Marcel Tuores närhet och i denna dokumentär drog han också sitt strå till stacken då delar av bilderna i dokumentären kommer från just hans kameralins. Marcel kommer initialt att att börja med bilder från denna dynamiska tid och de rockstjärnor som regerade då; Ebbot Lundberg, Emrik Larsson från Stonefunkers men också senare namn som Ralf från Mustasch är vanligt förekommande ansikten. Att gå från att fotografera till att filma var däremot inte ett självklart val för Tuores: 

gallery_large

(Från vänster Peder Jacobsson, Marcel Tuores och Björn Olsson. Möte i Solberg 1997 som ledde till sjösättandet av mastodontprojektet CIRCVM)

– Steget över till film kom en sommarkväll på Thai Shanghai i Göteborg på 90-talet då Ebbot Lundberg sa till mig att göra Union Carbide Productions nästa musikvideo till låten The Golden Age. Jag upplyste honom om att jag aldrig gjort film i hela mitt liv men han bara log och sa att det skulle bli bra. Jag lånade en Beaulieu Super-8 kamera av en vän och funderade ut ett scenario som iscensattes i Slottsskogen. Några veckor senare såg jag min första musikvideo på MTV. 

Att säkerställa ett verks originalitet är en av styrkorna med NFT-formatet som också öppnar upp helt nya dörrar för musiker och konstnärer att hitta nya vägar till inkomster. En artist kan exempelvis sälja unik artwork, album med exklusivt specialinnehåll och annan merchandise som hade varit omöjligt att få ut enbart via en streamingplattform. NFT-fenomenet är med största sannolikhet är här för att stanna och även Tuores ser ljust på denna utveckling:

gallery_large

(Musikproducenten och tidigare Union Carbide Productions-medlemmen Björn Olsson, vilande på en strand på Nord Koster)

– Den snabba digitala utvecklingen inom alla områden påverkar även den internationella konstvärlden i nya riktningar och konstformer. Den digitala NTF-kulturen kommer att växa enormt med hela planeten som marknadstorg. Sverige och Göteborg är åter den perfekta platsen och Zeptagram kan bli stort. Eftersom Zeptagram är den första plattformen i Sverige som låter en skapa NFTs (som jag redan innan var intresserad av) blev det ett naturligt steg att vända mig till dem.

Dokumentärfilmen The Golden Age kommer att sända i SVT någon gång kring årsskiftet 2021-2022.

Auktionen med Marcel Tuores NFT:er startar den 27 september

https://zeptagram.com

https://wax.zeptagram.com/

https://formogr.am/nIHhlF0L6s


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA