x

Bob Hund gör musikal: "Att inte vara rädd för ett totalt fiasko eller magplask är en god egenskap"

Bob Hund gör musikal: "Att inte vara rädd för ett totalt fiasko eller magplask är en god egenskap"

Bob Hund spelar en helt ny roll på teaterscenen i höst. 

– Att göra musikal på en teater är en utmaning för Bob Hund. Vi kan inte leva utan svåra uppgifter. Allt skulle gå åt helvete annars, säger Thomas Öberg, sångare i bandet, till GAFFA.

Tillsammans med fem skådespelare fyller bandet Storans scen på Helsingborgs Stadsteater i en berättelse om vänskap och framgång – och om att vilja kontrollera det okontrollerbara. 

– Jag är den i bandet som kanske uppskattar musikaler mest. Jag ville från början att vi skulle göra en operett, men blev nedröstad. Kanske tur det. En musikal är en berättelse med ljud, musik och repliker, ganska naturligt att ge sig på en inarbetad genre och försöka bända, vrida och göra den på vårt sätt. Snart finns det ingenting, vi inte kan ge oss på. Att inte vara rädd för ett totalt fiasko eller magplask är en god egenskap, tycker vi. Så länge inspirationen och energin är där, så finns det inga gränser, säger Jonas Jonasson, som spelar synt i bandet.

Jag frågar dem om deras egna favoriter i musikalernas värld.

– Gamla påkostade saker som Singin' In The Rain och An American In Paris gör mig glad! Village Peoples Can't Stop The Music är en klassiker. Bra musik är alltid bra musik. Sanna mina ord!, säger Jonas Jonasson.

BOBHUNDMUSIKAL – För Folk Med Tinnitus I Hjärtat handlar om hur det är att inte passa in men att desperat försöka passa ihop. När man måste rea ut sin själ för att lyckas, och hur man gör det utan att trampa på varandra – eller sig själv.

Bandet berättar hur annorlunda deras nya versioner av gamla låtar kommer att vara i musikalversion.

Jag Rear Ut Min Själ har fått en rejäl hockeytackling. Nästan varenda ackord är ändrat, tror jag. Vi trodde inte låten skulle hålla för det, men den visar sig vara ännu starkare än vi trodde, säger Thomas Öberg.

Originalversionen kan du lyssna på nedan:– Även Tralala Lilla Molntuss, Kom Hit Ska Du Få En Puss har fått en kommunala musikskolan-kondenserad kostym, som är helt jättekonstig och bra. Den svåraste och roligaste har varit Dansa Efter Min Pipa som nu är ett dans- och balett-nummer. Det Skulle Vara Lätt För Mig Att Säga Att Jag Inte Hittar Hem Men Det Gör Jag; Tror Jag har hittat hem. Förmodligen inte med i föreställningen, kill your darlings, men den kom ut på skiva. Den tycker jag på många sätt blev bättre än originalet. Allt handlar om att kondensera fram en känsla, som fungerar med teaterns dynamik, säger Jonas Jonasson.I handlingens centrum står popgruppen Bob Katt. Efter ett förödande gräl vaknar några spöklika figurer till liv. Det är Bob Hund som går igen och med musikens hjälp tar sig de sig tillbaka i tiden för att försöka förhindra katastrofen som hotar att splittra Bob Katt för alltid.

Föreställningen regisseras och koreograferas av Helsingborgs stadsteaters chef Kajsa Giertz.

Ni utmanar er själva med varje nytt projekt, vilket skulle vara nästa drömprojekt?

Bob Hund On Ice där våra låtar är omarbetade till isdansversioner. Jag gillar dans i alla former. Tänk er Hultsfredsfestivalen gestaltad med koreografi. Sedan kanske isen smälter på grund av klimatförändringarna och allt blir synkroniserat konstsim. Bob Hund spelar live till detta! Jag tycker verkligen om att ta traditionella konstuttryck och se vad som händer om man ändrar förutsättningarna. Vad händer om man gör ett fyrkantigt hjul? Det fungerar förmodligen sämre. Men det händer något!, säger Jonas Jonasson.

Thomas Öberg fyller i:

– Det skulle vara kul att spela in på en avlägsen plats utomhus, till exempel i en skog vid en en sjö med en liten grotta och ett fint litet eko, men helt utan elektricitet. Alla instrument och röster ska vara spelade och sjungna rakt ut i luften. Möjligen skulle vi dokumentera allt med en enda gigantisk tratt och en nål som graverade ljudvibrationerna rakt in på en bjässestor vevgrammofon. Enda möjligheten att få tag på musiken skulle vara att gå till fots rakt in i skogen för att kunna lyssna på musiken helt ensam, genom att veva på  vevgrammofonen en stjärnklar sommarnatt med fullmåne. Det skulle kanske kunna ske endast ett datum om året i 115 år? Under tiden bryts vevgrammonen ner av naturen och slutligen försvinner både musiken och maskinen helt och hållet.

BOBHUNDMUSIKAL – För Folk Med Tinnitus I Hjärtat spelas på Storan på Helsingborgs Stadsteater 9 oktober-12 november samt gästspelar på Stora Teatern i Göteborg 18-21 november.

För mer info och biljetter besök hemsidan.

LÄS OCKSÅ: ABBA har släppt två nya låtar och återvänder till scenen som hologram – lyssna här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA