x

Den mörka sidan av trollkarlen från Oz

Den mörka sidan av trollkarlen från Oz

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

1973 släppte Pink Floyd sitt legendariska album The Dark Side Of The Moon och 22 år senare lades tesen fram att det gick att synka musiken som ett soundtrack till den lika kultförklarade filmen Trollkarlen Från Oz från 1939. Detta ska fungera om man sätter på musiken samtidigt som MGM-lejonets första (eller tredje som vissa hävdar) vrål innan filmen börjar. Filmen och albumet fungerar stundtals oväntat bra ihop men det finns också stora hål i tesen, som bandet själva också har slagit hål på. Det var sensommaren 1995 som Fort Wayne Journal Gazette publicerade en artikel av då 20-åriga journalisten Charles Savage. Han hade i sin tur hört talas om ämnet från en diskussionsgrupp om bandet på nätet. 

– Resultatet är häpnadsväckande. Det är som om filmen var en lång konstfilmsmusikvideo för albumet. Sångtexter och titlar matchar aktioner och handling. Musiken sväller och faller med karaktärens rörelser...förvänta dig att se tillräckligt starka tillfälligheter för att du ska undra om det hela var planerat, skrev han i sin artikel. 

Många tidningar, TV-inslag samt film- och musikfans snappade upp tesen och prövade för sig själva och ställde sig på vars en sida för att hävda att det var rätt eller fel. Sedan dess har diskussionen hållits vid liv, och här är några exempel som Charles använde sig av i den ursprungliga artikeln.

Under Breathe balanserar filmens huvudkaraktär Dorothy på staketet medan Pink Floyd sjunger "and balanced on the biggest wave", i Time så går texten "no one told you when to run" samtidigt som Dorothy springer iväg från sitt hem för att rädda hunden Toto och "don't give me that do goody good bullshit" från Money kommer när den goda häxan Glinda flyter in som en bubbla. Fler exempel är "black...and blue" från Us And Them som sjungs när den elaka Häxan från Väst kommer in svartklädd, vilket följs upp av "and who knows which is which" (vilket kan uppfattas som witch is witch, red.) när de båda häxorna konfronterar varandra. Brain Damage innehåller raderna "the lunatic is on the grass" och "got to keep the loonies on the path" samtidigt som Fågelskrämman springer runt som en galning på gräset och sedan på den gula tegelvägen. Detta nästan samtidigt som filmens egna låt If I Only Had a Brain startar.Det är dock inte bara texterna som passar in utan instrumentala The Great Gig In The Sky spelas samtidigt som tromben slår till i filmen, och den ökar och sjunker i styrka i samband med vad som händer på filmduken. Dessutom kommer ljudeffekten av hjärtslag på skivan passande nog samtidigt som Dorothy lyssnar mot Plåtmannens kropp för att se om han har ett hjärta.Den stora magiska filmeffekten 1939 var när filmen plötsligt gick från att vara svartvit till färg över 17 minuter in i filmen, när Dorothy äntrar det magiska landet Oz. Samtidigt börjar kassaappareterna ljuda i introt till Pink Floyds Money, färgfilm var nämligen inget de flesta hade råd att producera i på den tiden. Övergången från svartvitt till färg kan också ses på skivomslaget där regnbågsfärgerna dessutom kan användas som en referens till filmens egna stora musikaliska nummer Somewhere Over The Rainbow.Några av bandmedlemmarna har själva gjort uttalande om att det hela är en slump och att det är någon med för mycket tid som har hittat den så kallad kopplingen som bara är ren nonsens. Musiken är ju till exempel över en timme kortare än filmen. Trummisen Nick Mason sa skämtsamt i en intervju i slutet av 90-talet att tesen inte stämde, då albumet är baserat på 1965 års musikalfilm Sound Of Music.

Vad tror du själv om detta fenomen? Försöker hjärnan bara att hitta mönstret eller har Pink Floyd skapat mer än bara ett kultförklarat album med The Dark Side Of The Moon? Det skulle nämligen inte vara en enkel uppgift att lyckas aktivt synkronisera skivan med filmen i efterhand.

LÄS OCKSÅ: OS-guldmedaljören Usain Bolt släpper debutskiva


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA