x

33 färska skivor du bör kolla in

33 färska skivor du bör kolla in

OBS! Alla tips är samlade i en spellista längst ner i artikeln.

José González – Efter en lång tids frånvaro återvänder Göteborgssonen och singer-songwritern José González och han gör det genom att för första gången använda sig av modersmålet spanska, vilket sker i singeln El Invento. Språkvalet kan härledas till hans föräldrars argentinska rötter och att han pratade spanska med sin då nyfödda dotter Laura som är inspirationskällan till det nyfikna existentiellt frågeställande verket. Vilka är vi, vart är vi på väg och varför? Lyssnaren får var och en uppfinna sitt eget personliga svar på den komplexa frågan om meningen med livet. - Jim Knutsson

Mono – Det japanska postrockbandet Mono fullkomligt sliter sönder ens själ med sin instrumentala resa till den mest heliga platsen inombords. Saker blir inte sämre av att det är dynamikälskande och ruffiga producenten Steve Albini som rattar spakarna i denna starkt flödande ström av konstanta ebb och floder av gitarrmanglande. - Jim Knutsson

Carcass – Gruppens sjunde studioalbum har skapats i Studio Gröndahl, Stockholm, med en för gruppen ny producent, David Castillo, men alla kännetecken – det distinkta gitarrsoundet, det speciella svänget och de mäktiga sångpåläggen – är bevarade. Något som fansen fått bekräftat redan i singlarna Kelly's Meat EmporiumUnder The Scalpel Blade och Dance Of Ixtab (Psychopomp & Circumstances March No. 1 In B). - Kristofer Hadodo

Avantgardet – "Alla sex skivor vi gjort har medvetet spelats in på olika sätt. Med olika producenter, musiker och i olika studior. Albumen och texterna har också alltid skrivits tematiskt med olika vinklar. Smash and Grab är definitivt den mest dynamiska och mest framåtlutade skiva vi gjort vad gäller det musikaliska. Samtidigt har det också varit viktigt för mig att försöka skapa en helhetskänsla av var vi har befunnit oss under det här året. Av tiden som går utan att något händer. Att tiden försvinner snarare än fylls med något. När allt står still och är tyst i samhället är musiken den enda möjligheten till liv, rörelse och energi och viktigare än någonsin. Det har varit intressant att försöka skapa dansant och hoppfull upptempo-musik ur hopplöshet och isolation. Det fanns något intressant där som bevisar att musiken alltid vinner i slutändan." - Rasmus Arvidsson.

Thomas Stenström – I år har vi fått ta del av singlarna Det Är Nog Aldrig För Sent För Oss Två, Nätterna och Hej Hallå från albumet som nu är här. "Känns som ingenting jag gjort innan kommit mer från hjärtat än det här", säger han själv.

Adna – Den göteborgsfödda men numera Berlin-baserade artisten Adna har jämförts med storheter som Bon Iver och Daughter. Black Water är en resa genom sorg, relationer, ångest och rädsla
men slutligen mod, kärlek och hopp.

Adia Victoria – Känd för sin gothiska blues där hon blandar country-rock med afropunk.

Alexis Taylor – Hot Chip-sångaren har skickat ut en ganska så timid skapelse.

Plunt Bangs – Black Kids- och Woods-medlemmer skapar powerpop som ibland påminner om tidiga Teenage Fanclub. 

Bob DylanSpringtime In New York är den senaste i The Bootleg Series och visar upp en del av Bob Dylans 80-tal.

Dead Sara – Alternativ men ändå radioanpassad rock från Los Angeles.

DijahSB – Rapgeniet från Toronto skickar ur en EP med flera höjdpunkter som solskensaktiga New Harrison Again.

The Felice Brothers – Rock, americana, folkrock.

James Vincent McMorrow – Indie, folk, alternativ rock.

Lil Nas X – Han tar världen med storm och är en röst för en hel generation. Idag släpper Grammy Award-vinnande världsstjärnan Lil Nas X sitt efterlängtade debutalbum. Skivan innehåller 15 låtar där Lil Nas X gästas av Doja Cat, Elton John, Jack Harlow, Megan Thee Stallion och Miley Cyrus. Take A Daytrip är exekutiv producent.

Lindsey Buckingham – Den före detta Fleetwood Mac-medlemmen är att känna igen på sitt nya soloalbum. Små poplåtar där alla låter som att de är smått uppspeedade i sin produktion.

Liz Lawrence – Albumet är delvis inspirerat av målningen The Montafon Letter, och lavinerna i Montafon Valley. "Jag blev inspirerad av Tacita Deans enorma sjumetersmålning The Montafon Letter. På 1600-talet begravdes 300 personer av en lavin i Montafondalen i Österrike och en präst kom dit för att hålla i begravningen. Han begravdes då av ytterligare en lavin och till slut kom det en lavin till som befriade honom från det som hade begravt honom. Den morbida humorn och tanken på att det som förgör oss också kan rädda oss, tilltalar mig", säger hon i intervju med GAFFA. Läs hela i vårt oktobernummer. - Sara Karlsson

Nate Smith – Väl avvägd jazz från en väletablerad trummis.

Spiritbox – Progressiv metalcore.

Thrice – Post-hardcore, alternativ rock.

Lizzie Loveless – Indierock från tidigare Teen-medlem.

Moor Mother – Experimentellt, dans, electro, hiphop, triphop.

RP Boo – Footwork, juke, dans, electro.

Her Sound – Anna Hansson är låtskrivare, musikproducent och artist, och har sedan något år släppt musik under artistnamnet Her Sound. "Skivan har ett sound inom alternativ pop och bär på stora musikaliska arrangemang som i sina budskap slår an en samhällskritisk ton. Det handlar om livet, samhällsstrukturer och att vara kvinna. Att vara placerad i ett fack, vara någons ex, en mamma, en kuvad partner och att successivt förvandlas till en maskin som går till jobbet", säger hon själv om plattan.

Hanne Mjøen – Norges nya pophopp Hanne Mjøen var namnet på mångas läppar när hon i 2018 släppte hitlåten Sounds Good To Me, en singel som bland annat nådde #19 plats på UK:s virala lista. Låten har i skrivande stund närmare 15 miljoner streams och har spelats på radio i över 25 olika länder. Under våren och sommaren 2021 har Hanne återigen gett ifrån sig en rad pophits och nu är EP:n här.

Pär Hagström – Next Stop: Horizon-medlemmen har under hösten skickat ut låt efter låt som nu är samlat i EP-form.

Riga Tiger – “Att nöja sig med ett sound eller en tematik, vare sig det blivit uppskattat eller inte, är ett recept på stagnaton. Vi har därför försökt röra oss utanför våra säkerhetszoner på vår tredje skiva. Texterna har blivit mindre direkta – även om temat fortsatt kan tillskrivas någon slags “realism” har vi försökt att bädda in realismen i ett skimmer av historieberättande. I Tungt Regn använde vi oss exempelvis av en så kallad “plot twist” för att ge mening till en kärleksrelation. I Hejdå Macken använder vi oss av en Aladdinbox för att beskriva årstiden istället för att uttryckligen påpeka att det är jul. Alltid Som Du Vill symboliserar en ihålig trädstam en persons martyrskap på grund av obalans i diskhantering."

Bavé – En av Sveriges mest underskattade artister, stockholmaren, producenten och låtskrivaren Bavé skickar ut sin debut-EP. Det handlar om en rå och ofiltrerad stil, med tunga basgångar och elegant gitarrspelande. En balansgång mellan R&B och alternativ pop.

Mata Kopa – Bildades i Göteborg 2015 som en rockkvartett under det något mer jordiska namnet Tellus Children. Efter att ha släppt sitt debutalbum och turnerat i Sverige liksom olika delar av Europa 15 'och 16' har projektets låtskrivare Miranda Raeder och Boris Grubesic flyttat tillbaka Stockholm, studerat, startat nya jobb, rest och fokuserat på att skriva nytt material. Den nya EP:n är en spegling av den perioden. Delvis inspelad på Mälarhöjden Social Club i Stockholm samt i Boris och Mirandas lägenhet, kombinerar skivan lekfulla arrangemang med distinkta melodier och atmosfäriska ljudlandskap.

Ezra Furman – Den ibland skogstokiga indiepopparen har gjort soundtracket till nya säsongen av Sex Education.

Hoven Droven – Det nya albumet bjuder på musiken Hoven Droven har förmedlat under ett antal år. Här kommer du bland annat att få folkrockdisko, hårdrocks-brudmarscher och vemodiga, nedtonade valser. ”På omslaget till vårt nya album tackar vi alla musiker som bär den svenska sångtraditionen. Efter 30 år tillsammans vågar vi släppa ett album med titeln Trad, en förkortning av 'Traditional', trots att de flesta låtar på skivan är nyskrivna. Kanske kommer dessa låtar en dag att bli en del av den rika svenska traditionen av låtar som vi själva inspirerades av. Vi är väldigt stolta över det här albumet”, säger Kjell-Erik, Jens, Björn, Pedro & Bo.

Alien Weaponry – Thrash metal, groove metal.

Rage – Heavy metal, speed metal, power metal.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA