x

Tony Iommi om Master Of Reality: "Jag stämde ner gitarren för att göra det tyngre"

Tony Iommi om Master Of Reality: "Jag stämde ner gitarren för att göra det tyngre"

I GAFFAs oktobernummer hittar du en längre intervju med rockikonen Tony Iommi där han bland annat går igenom fem betydelsefulla Black Sabbath-album plus Technical Ecstasy som de nu släpper i nyremixad form.

Som en förpepp inför den kommande tidningen publicerar vi nu en artikel om dagen där gitarristen fokuserar på ett av dessa album. Igår inledde vi med den självbetitlade plattan från 1970. Idag pratar Tony Iommi om denna:

gallery_large

Tony Iommi om Master Of Reality (1971)

– Det här var ännu ett stort steg för Sabbath. Jag stämde ner gitarren för att göra det tyngre, låtar som Children Of The Grave blev mer domedagsaktiga. Folk sade till oss att vi inte kunde stämma ner, men vi gjorde vad vi ville, inte vad vi blev tillsagda. Vi lyssnade inte på någon och skapade det sound vi själva ville, vi var uppriktiga och trodde på vad vi gjorde. Master Of Reality är inget undantag. Som på flera andra album lade jag in instrumentala spår. Det var flera som sade till oss att man inte kan göra det, men varför inte? Jag tycker också alltid det är trevligt att ha något som påminner om balladen Solitude. Öronen får vila och det flyter in snyggt i de tyngre grejerna. Vi satsade inte allt på ett kort utan spelade vad vi ville – hårt, mjukt, jazzigt. Med tiden så blev även de mindre hårda låtarna uppskattade.

LÄS OCKSÅ: Tony Iommi om Black Sabbath – "Det fanns ingenting liknande på den tiden"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA