x

DJ-kungen satsar solo och jagar vidare drömmarna i NFT-kulturen

DJ-kungen satsar solo och jagar vidare drömmarna i NFT-kulturen

Boråsfödde Robin Söderlund, mer känd som Raaban, startade sin framgångsrika karriär som DJ och producent på samma ställe som så många andra lyckade musiker inlett sina banor – i sovrummet. Några grammy-nomineringar och över en miljard streams senare satsar nu Raaban fullt ut på sin karriär som soloartist. 

Snart inleds ett spännande samarbete med NFT-försäljande musikförlaget Zeptagram och med anledning av detta passade vi på att byta några ord med DJ:n, producenten och numera artisten Raaban, a.k.a Robbin Söderlund. Vi ville se hur landet ligger och hur förväntningarna ser ut på det göteborgska företaget och det skenande fenomenet som NFT-kulturen är.  

– Min manager kom i kontakt med Zeptagrams hemsida för ett tag sedan då vi har varit intresserade av att testa släppa en NFT sedan det blev viralt på sociala medier.

gallery_large

Att hitta de smala, oväntade vägarna är närmast ett måste för att sticka ut ur bruset och för att ens kunna höras i dagens hårda musikklimat. NFT-spåret är därför ett ypperligt tillvägagångssätt för den som vill få uppmärksamhet. Detta är något Raaban är den första att skriva under på och berättar att han alltid gillat att välja de udda banorna samtidigt som han också ser NFT som något personligt att lyfta fram för sina fans – en förlängning av musiken som sträcker sig utanför ljudvågornas begränsningar.

Endast fantasin är det som sätter gränser för vad man göra med NFT:er och i Raabans fall valdes det mer nostalgiska spåret för sin första och alldeles egna NFT.

– Jag ville testa att skapa ett gammalt klassiskt hockeykort fast i nutid. Jag samlade själv mycket på hockeykort när jag var ung och tyckte det var så kul! Varför tar vi inte upp det idag igen?

Under fjolåret bestämde sig Raaban för att satsa fullt ut på solokarriären och sedan dess har ett antal singlar släppts. Det har till stora delar varit en jakt på att hitta ett sound och när det nu är dags igen, i och med poprökaren One Day, har Raaban tagit hjälp utifrån.

– Min nya singel är ett startskott för lite av vad som kommer bli min nya stil. Jag har försökt mig på en annan typ av stil ett tag men inte känt att det är rätt. Så framöver kommer jag släppa mer åt det glada och melodiska hållet. Sen att jag släpper den med artisten Moti är också väldigt roligt och spännande.

gallery_large

Raaban ser ljust på framtiden för NFT-kulturen som – även om den tagit världen med storm – fortfarande är i sin linda.

– Jag tror det bara kommer bli större och större – det här är bara starten. Folk kommer att komma på egna och nya saker inom NFT som troligtvis kommer få folk att tappa hakan, precis som jag när jag tidigare i år hörde vad folk hade skapat och sålt.

Det är en till synes tillfreds Raban som avslutar intervjun med att konstatera att skynda långsamt är den bästa modellen när man befinner sig i en ny fas av karriären.

– Jag kommer inte ta några spelningar som det ser ut än, jag vill få ut någon ny hit så man har med sig självförtroendet upp på scen när alla vet vilken låt som spelas och vem som står där och spelar den. Jag har ju dock gamla låtar som fortfarande är populära, men att giga med fyra-fem år gamla låtar är inte så kul. Så jag har ingen stress, jag fokuserar istället på att få ut sjukt bra musik nu och hoppas på att något flyger iväg.

Raabans nya singel One Day finns ute nu.

https://telos.zeptagram.com/

https://wax.zeptagram.com/

https://nft.zeptagram.com

https://zeptagram.com


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA