x

MUSIKÅRET 1953: Vätebomber sprängs medan Elvis Presley gör sina första inspelningar

MUSIKÅRET 1953: Vätebomber sprängs medan Elvis Presley gör sina första inspelningar

Med temaartikeln MUSIKÅRET sammanfattar GAFFAs Jim Knutsson ett händelserikt år – och landar i musiken.

Året är 1953 när Povel Ramel sätter upp sin första revy i huvudstaden, medan den amerikanske presidenten Harry S. Truman ser till att vätebomben är under fortsatt utveckling när han lämnar över Vita Huset till Eisenhower. Tito väljs till Jugoslaviens president och Ingemar Bergman släpper den vågade Sommaren Med Monika på bio. En hjärnblödning blir Sovjetunionens ledare Josef Stalins avsked till världen, då han dör i sviterna av den. Sverige blir världsmästare i ishockey för första gången och för att vittna om hur annorlunda tiderna är 1953 så får en pensionär 1750 kronor om året efter en 25 procentig ökning. Räknat i dåtidens valutavärde ska tilläggas.

Det är alltså i dessa tider som lastbilschauffören Elvis Presley ska börja bestiga det berg som musikbranschen är, när han gör sina första inspelningar för Sun Records. Samtidigt som toppen av Mount Everest bestigs av två klättrare för första gången. Passande nog börjar Coca-Cola att produceras inom vårt avlånga land, nu när det inte längre anses vara farligt på grund av det tidigare förbudet mot fosforsyran. Och vi tar ännu ett steg mot amerikaniseringen.Koreakriget tar slut när landet tvingas delas upp i två delar, norr- och syd. Riktigt lika illa går det inte för Frank Sinatras Sverigeturné, men den blir ändå ett fiasko inför glesa publikhav. Kanske är det för att han verkar bry sig mer om sin flickvän Ava Gardner än om spelningarna. Sovjetunionen vill inte vara sämre än USA och spränger även dem sin första vätebomb. Detta medan Bill Haley & His Comets släpper Crazy Man, Crazy passande nog, en låt som blir den första rock 'n' roll-singeln att ta sig in på Billboards topplista.Den första motorvägen inom Sveriges gränser invigs mellan Malmö och Lund och några hastighetsbegränsningar känns inte nödvändiga då det är en raksträcka. Frågan är dock om det inte är dags att övergå till högertrafik? Frågan tas i alla fall upp i riksdagen som tillsätter en utredning. 

Uppsala vill också vara först på något men satsar istället på att bygga landets första moderna varuhus. Det gick dock inte att köpa den första utgåvan av tidningen Playboy där, vars första nummer släpps detta år. Och när vintern kommer så är det bara att ta en charterresa med flyg till Mallorca, en på den tiden ny företeelse som fortfarande lever kvar. 

Hade man inte råd med nymodernigheterna så tog musiken oss till Italien bara vi blundade och fantiserade.

Vad har du för musikminne från året?

LÄS OCKSÅ: MUSIKÅRET 2020: En pandemi lamslog världens befolkning som tröstade sig i nostalgi


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA