x

LISTA: De 6 bästa samplingarna

LISTA: De 6 bästa samplingarna

Samplingar är inte helt ovanliga inom hiphop-genren, men är också ett vanligt fenomen i andra musikstilar som elektronisk dansmusik, house, triphop och pop. Man tar helt enkelt ett stycke av en redan befintlig låt och skapar ett nytt verk baserat på den snutten. Något som så klart borde hyllas i dessa återvinningstider, men även av förståeliga skäl också är upphov till rättsliga åtgärder. Det är helt enkelt en snårig djungel som GAFFAs Jim Knutsson ger sig in i när han hyllar de sex bästa samplingarna.

6. Etta James – Something's Got A Hold Of Me i Avicii - Levels 

Om man vill ha lite svensk fägring i denna lista så skulle man kunna tänka sig Madonnas Hung Up när hon fick rättigheterna till att sampla självaste ABBA:s Gimme, Gimme, Gimme (A Man After Midnight). Men absolut bäst lyckades ändå den numera avlidna EDM-producenten Avicii i sin första hit Levels. Hans sampling av Etta James kraftfulla röst i R&B-dängan Something's Got A Hold Of Me tar låten från 1962 till dansgolven på 2010-talet.
5. Joni Mitchell - Big Yellow Taxi i Janet Jackson ft. Q-Tip - 'Got Til' It's Gone

Kanadensiska singer-songwritern Joni Mitchells akustiskt svängiga 1970-talshit som släpptes i efterdyningarna av Woodstockfestivalen, får sig en ny kostym i Janet Jacksons händer nästan 30 år senare. Jonis refräng scratchas in över triphop-liknande beats som även gästas av rapparen Q-Tip. Ännu en gång blev det en hit och det är inte så konstigt då det är ett mästerverk som har byggts utifrån en ikonisk sampling.
4. Lou Reed – Walk On The Wild Side i A Tribe Called Quest – Can I Kick It? 

Vad har Lou Reeds finaste stund från glamrock-eran om transpersoner, oralsex, droger och manlig prostitution med hiphop att göra? Rapparna i A Tribe Called Quest insåg att den svängiga basen från Walk On The Wild Side kunde bli ännu vildare med ett fetare beat och scratch. Ännu en gång är det Q-Tip som är en mästare på att göra något nytt av en redan legendarisk låt, när början av 70-talet mötte slutet av 80-talet.
3. Kenny Rogers & Dolly Parton – Islands In The Stream i Pras, Mýa & ODB – Ghetto Supastar (That Is What You Are)

Bee Gees skrev en R&B-låt påtänkt för Marvin Gaye som istället transformerades till en countrypoplåt under processen och gavs ut med Kenny Rogers och Dolly Parton. Detta utan att ha en aning att refrängen sedermera skulle hamna i en hiphop-hit där den gör sig som bäst. Legendariska hiphop-bandet Fugees la karriären temporärt på hyllan 1997 och Pras gick därför solo och anlitade Mýa för refrängen medan Ol' Dirty Bastard från Wu-Tang Clan gästade med sin karakteristiska burdusa stil. Det är dock ingen renodlad sampling utan istället vad som brukar kallas en återinspelad sampling, när man tar en befintlig musikdel men återinspelar den i sin egen version, ibland för att komma runt att behöva betala för rättigheterna. 
2. The Clash – Straight To Hell i M.I.A. – Paper Planes

Brittiska punkbandet The Clash utökade snabbt sina influenser och blev så mycket mer än bara ett punkband. Straight To Hell är en melankolisk och sorgsen men ändå sprudlande energisk låt om orättvisa där musiken är föränderlig och som gjord för att samplas. Detta förstod M.I.A. som fullständigt tar över och äger låten från och med att hon skapade skjutglada hiphop-dängan Paper Planes baserad på den. 
1. David McCallum – The Edge i Dr. Dre & Snoop Dogg – The Next Episode

Likt en spionfilm så skapade skådespelaren och musikern David McCallum ett instrumentalt ljudlandskap av stråkar, gitarr och trummor. I detta så hittade producenten, rapparen och geniet Dr. Dre sin hit The Next Episode som gästas av bland annat Snoop Dogg och bygger på det filmiska men också catchiga introt i The Edge. Att de båda rapparna skulle kunna reprisera ett mästerverk som Nuthin' But a "G" Thang nästan tio år senare var det nog ingen som trodde, men frågan är om inte denna banger toppar den.
Vilken tycker du är den bästa samplingen?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA