x

PREMIÄR: Paula Jivén om sin visuella debut – “ville vara ärliga i bildspråket”

PREMIÄR: Paula Jivén om sin visuella debut – “ville vara ärliga i bildspråket”

Låtskrivaren och artisten Paula Jivén, från Göteborg, blev som 14-åring känd för sin virala cover på Michael Jacksons Billie Jean som hon framförde i Talang 2018. Framträdandet (idag över 2,5 miljoner views) gav henne en stående ovation av juryn och en golden buzzer av Bianca Ingrosso som tog henne direkt till finalen.

Paula, nu 17 år, delar idag amerikanskt managementbolag med artister som Imagine Dragons, Clinton Kane och The Killers och har de senaste åren fokuserat på att utveckla sitt låtskriveri tillsammans med sitt management och förlaget Warner/Chappell. 

Hon gör alternativ pop på engelska och hennes mission är: disrupting the comfortable and comforting the disrupted. Är låtarna fina kommer något i det visuella vara skevt och vice versa.

Paula sätter ord på saker som är kan anses aningen tabu. Som att klaga när allt egentligen är bra, göra slut med en vän för att den suger, känna sig som offret när man varit elak mot någon eller skryta över sig själv. Första smakprovet från Paula är singeln What Are You Hungry For? som släpptes 1 oktober.

Du berättar att låten är skriven till en vän som gick igenom en livskris, men kan du berätta lite mer om hur låten arbetades fram? 

– När jag förstod hur dåligt läget var med min vän så kände jag att jag behövde skriva om det, men det var svårt till en början. Ibland kan det vara svårt att sätta ord på något man känner mycket inför. Jag försökte faktiskt skriva What Are You Hungry For? själv två gånger, men det blev inte alls som jag ville ha låten. En vecka senare åkte jag upp till Stockholm för en session med Lauren Aquilina och Madeleine Eliasson, och eftersom Lauren är expert på sorgliga låtar tog jag tillfället i akt att skriva låten jag visste att jag behövde få ur mig.

Är det någon särskild del i låten som du känner extra mycket för?

– Jag älskar verkligen den första linen, “Nothing tastes as good as the feeling.” Det här är ett citat av Kate Moss: “Nothing tastes as good as skinny feels.” Det är ju ett helt vrickat tankesätt, men ibland kan hjärnan slå knut på sig själv på ett sätt som gör någon så sjuk. 

Idag står GAFFA med premiären av videon till singeln. Hur skulle du vilja presentera den?

Videon till What Are You Hungry For? är min visuella debut, och det visar vi genom att att vara väldigt ärliga i bildspråket. Vi har valt att ha med smink/hår-stajlisterna i bild och visa att vi är i en studio. Man kan se hur jag även växer upp, ifrån tonårs-Spice Girl-Paula till Femme Fatale-Paula. Videon är även en reflektion av min relation till min vän, som symboliseras av nallebjörnen. Men som man kan se i videon så uttrycker jag även stor frustration. Det kan vara svårt att stå nära någon som inte mår bra och inte kunna göra något. Och jag är bara mänsklig, ibland har jag skruvade tankar. Och på något sätt måste det få vara okej. 

Kolla in premiären här:

Låten följs upp av en EP våren 2022.

LÄS OCKSÅ: Justin Bieber börjar sälja joints – lanserar eget märke


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA