x

“Jag lommar runt som den deprimerade isbjörnen på Köpenhamns Zoo”

“Jag lommar runt som den deprimerade isbjörnen på Köpenhamns Zoo”

Carl Johan Lundgren pratar om Världens Starkaste Man, Fucka Ur-låten som gjorde succé och Bunkeflostrand – resan som kom att bli Laser & Bas och bandets senaste album Teddy & Helena.

My love, my mystery

– Jag är 16 år och sjunger i ett band. Skulle dö för detta band och alla andra är dumma i huvet (oklart varför). Vi repar i trummisens pojkrum och en dag provar vi en ny gitarrist. Det är Ola (Johansson, reds. anm.). Vi tar paus och dygnar framför TV:n som visar Världens Starkaste Man. Biffiga killar lyfter stockar och tunnor och håller på. Men så sker det en olycka. En stackars knutte går in i en stor stenboll och verkar ha brutit något. ”Varför gjorde han det?”, frågade Ola. ”Det var nog av misstag”, sa jag. ”Varför gjorde han det av misstag?”, frågade Ola. Vet fortfarande inte vad jag ska svara på den frågan och Ola har varit my love, my mystery ända sedan dess. 

Laser & Bas födelse

– 2013 lägger vi ner Vit Päls. Samtidigt flyttar Ola tillbaka till Malmö från Göteborg. Vi bestämmer oss för att göra musik ihop så som vi alltid har gjort när vi fått möjlighet att ses. Ola kan spela allt och har mad skills som producent. Jag står för berättandet. Så föds Laser & Bas. 

Siktet mot samplers och syntar

– 2018. Live har vi uppträtt som ett band, men nu ska Lisa flytta till Stockholm. Ola och jag börjar då lura på hur vi kan göra något kul av att spela live som en duo. Spela i band har vi gjort sedan vi var små. Så att nu göra oss av med alla instrument för att bara jobba med samplers och syntar et cetera, det var något helt annat. Men i slutändan helt avgörande för den nya riktning musiken skulle ta.

Dags att fucka ur

– 2020. Vi släpper Klockan Är 15:40, Dags Att Fucka Ur som typ faller mitt emellan alla stolar en låt kan falla mellan. Så kan det gå. Sex månader senare har låten, som över en natt, använts flera tusen gånger på TikTok. Detta är vad låten använts till: 1. filmer på EPA-traktorer, 2. bus på byggprogram, 3. folk som slår igen sina skolböcker, 4: allt mellan himmel och jord. Så kan det tydligen också gå. 

Deppig isbjörnen på Köpenhamns Zoo

– Varje gång mellan soundcheck och gig lommar jag runt som den där deprimerade isbjörnen på Köpenhamns Zoo och undrar om vi inte bara borde ställa in. Men så blir huset fullt av massa härliga människor som sjunger med och klappar händer. Att man kan sitta i en liten studio i Bunkeflostrand (way off) och hitta på låtar som folk lyssnar på någon helt annanstans, och att få göra denna resa med en bästis från barndomen – det är allt jag någonsin drömt om.

KRÖNIKA: Tänk på klubbdöden


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA