x

“Det är alltid smågrejer som bygger upp ens ilska” – intervju med Shlug

“Det är alltid smågrejer som bygger upp ens ilska” – intervju med Shlug

Storbritannien har de senaste åren sköljts över av stenhårda punkband som knappast lämnat lyssnaren eller åskådaren oberörd. Band som Idles och Shame har visat att punk inte bara behöver vara fyra halvtaskigt spelade ackord utan mycket av influenserna har gått att hitta från bland annat hardcore och annan hårdare musik. 

Walesiska Shlug är ett av de senaste exemplen på band som hakat på den brittiska trenden av tung-punk. Även om det fortfarande är få som upptäckt denna kraftfulla power-trio lär det framöver bli svårt att hitta en enda punkscen i Storbritannien som saknar dessa ynglingars fotavtryck. 

Resan började så smått redan när killarna var i 15-16-årsåldern men det var först 2019 som Shlug blev på allvar.

Ellis: – Innan pandemin spelade vi samma fem låtar på alla gig vi hade, samma fem låtar vi också repade som galningar. Vi har som tur var en låt vi kan dra ut på i typ 15 minuter.

Bandets tagline “Three peas in a pod that are constantly exploding”, som för övrigt också är det enda som går att läsa i bandet Spotify-bio, väcker nyfikenhet och anledningen till denna tycks ganska glasklar.

Francis: – Vi hatar att skriva bio, känns alltid så stelt att skriva “hej vi gör det här och ditten och datten”.

Ellis: – Håll det kort och tajt för det finns inget värre än när band skriver om sig själv i tredjeperson. Bättre att med en kort mening sammanfatta det vi gör. Ska man beskriva oss så är det som en explosion av saker, därför försökte vi hitta ett sarkastiskt eller bara roligt sätt att beskriva oss.

UTTRÅKAD PÅ DET BRITTISKA VISET

Efter att varit uttråkad på ett sätt troligtvis endast en riktig britt känner till bokade sångaren och gitarristen Ellis Acton-Dye in ett gig utan att ens ha ett band – och efter att ha skrivit blott en halv låt. Trumslagare Francis James och basist Ethan Poole var trots förutsättningarna inte sena att haka på. Ellis berättar att han startade bandet under en tid då han var frustrerad och trött på allting och rent ut sagt mådde skit. 

Ellis: – Efter att vi startat med den ribban av musikalisk ilska så kände vi att vi inte riktigt kunde sänka den.

Ethan: – Det är alltid smågrejer som bygger upp ens ilska och musiken är ett bra sätt att samla ihop dem och ge dem ett stort och snabbt utlopp. 

STORBRITANNIENS MUSIKHUVUDSTAD?

Den brittiska punktraditionen lever och frodas mer än någonsin, en era de tre gossarna tycks njuta varenda sekund av. För några år sedan utsågs också trions hemvist Cardiff till Storbritanniens musikhuvudstad vilket för killarna tycks svårt att känna igen något av idag.

Ethan: – Det är många underground-grejer på gång i Storbritannien just nu. Det jag verkligen gillat de senaste åren är att man kunnat gå in i små lokaler med typ sex personer i publiken, och trots detta har det ibland varit det mest energiska man någonsin sett. Problemet idag är att alla fortsätter att stänga på grund av stora företag som köper upp och franchisar de små och oberoende ställena. 

ÄCKLIGA OCH ELAKA

Nästa anhalt för Shlug är att få färdigt en debut-EP som enligt bandet är i princip färdigskriven och i princip bara ska spelas in. Var inspelningen kommer ske är ännu oklart men ambitionen är att höja soundet ytterligare ett snäpp för att få till den, som Ellis beskriver, riktigt äckliga och elaka känslan med maximal träffsäkerhet. Då bandet bildades strax före pandemin har endast en handfull spelningar hittills genomförts och även om detta borde kännas frustrerande framstår bandets glas som ganska halvfullt.

Ethan: – Det var ärligt talat ganska befriande. Och att sedan att kunna komma tillbaka kändes väldigt bra. Oerhört kul när allt plötsligt var igång igen.

Ellis: – De bästa vi gjorde var att repa så pass mycket att vi praktiskt taget hade kunnat genomföra setet med ögonbindel, fast inställda på att ta vilket jävla gig som helst när det väl skulle gå. När man fortfarande inte kunde spela i Wales var vi tvungna att ta en sju timmar lång biltur till Liverpool – för en halvtimmes set. Det var definitivt värt det.

VEM? Bandet utgörs av sångaren och gitarristen Ellis Acton-Dye, basisten Ethan Poole samt trumslagaren Francis James.

VAD? Shlug är stenhård brittisk punk när den är som allra bäst. De blytunga basgångarna skapar tillsammans med den ilskna sången en kraftfull känsla som är som gjord för att upplevas live.

VAR? Denna power-trio är baserad och uppväxt i Cardiff, Wales. De ligger på Disobedient Records. På samma skivbolag hittas punkkonstellationen Permo, som GAFFA tidigare har uppmärksammat.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA