x

KLASSIKERN: Ett nonchalant album som kräver din uppmärksamhet

KLASSIKERN: Ett nonchalant album som kräver din uppmärksamhet

Nuförtiden trampar det irländska rockbandet U2 vatten, men på 80- och 90-talet så var de ett av världens största band som krävde sin uppmärksamhet. GAFFAs Jim Knutsson återvänder till 1991 när Achtung Baby släpptes.

Det är alltså på dagen 30 år sedan bandet stökade igång sitt sjunde studioalbum med inledande Zoo Station, med legendarer som Daniel Lanois och Brian Eno bakom rattarna i bland annat den lika legendariska tyska Hansa-studion i Berlin.

U2 släppte sitt magnum opus The Joshua Tree 1987 men fick kritik när de året därpå följde upp med Rattle And Hum – en sorts hybrid av live- och studioskiva. I början av 90-talet såg man bland annat rockband som Primal Scream flörta med dansmusiken som hade tagit över klubbarna, också U2 hoppade på detta tåg. Även om det är tydligt att det är en mörk och smutsig rockskiva med bandets signifikativa sound i botten, finns där influenser av den elektroniska dansmusiken i en övergiven industrilokal. Dansen sker dock i detta fall med en nonchalant blick som hellre blickar inåt än utåt, och som inte bara är ute efter att behaga.

Det största undantaget är den fantastiska och numera klassiska One som är rakare och bär albumets kommersiella framgång på sina axlar, och som inte räds att visa hela spektrat av en relations uppgångar och motgångar. 

"You gave me nothing, now it's all I got".

Passande nog lyckades den förena bandet i en musikalisk riktning, när konflikter tidigare hade fått bandmedlemmarna att dra åt olika håll. Men nu kom de tillsammans som en enhet igen, istället för att eventuellt gå så långt som att splittras. Titeln One var också passande för Berlin, staden de befann sig i när de spelade in den, där muren nyligen hade fallit och det var dags att förena två skilda världar, öst och väst, till en.U2 var tvungna att återuppfinna sig själva och frontmannen Bono tog det ett steg längre när han skapade sig en persona vid namn The Fly som också är titeln på den mörkt dansanta förstasingeln som föregick albumet. Bono har själv beskrivit den som stunden då bandet högg ner The Joshua Tree, vars enorma framgång och 80-talssound också hade stått i vägen för bandets utveckling. 

"Every artist is a cannibal, every poet is a thief,
All kill their inspiration and sing about their grief"

Vidare förklarade han att låten var som ett telefonsamtal från helvetet från någon som trivdes där, när han till slut inte hade några pengar kvar och var tvungen att avsluta samtalet. 1991 var det nämligen telefonkiosker och inte mobiltelefoner som gällde för större delen av allmänheten.På den efterföljande Zoo TV Tour följde personan och den stereotypiskt egoistiska rockstjärnan The Fly med, och Bono kunde ses i svart läderjacka och lika svarta och stora runda solbrillor som gav honom ett flugliknande utseende. Så mörkret var även lekfullt och ironiskt, vilket även kunde märkas i hans andra skepnader han tog. Mer är mer tänkte bandet när de medvetet försökte överstimulera sin publik med busringningar, magdans och genom att zappa genom TV-kanaler på de dussintals bakgrundsskärmarna under turnén.

Bandet blev tidigare avfärdat som överpretentiösa och självgoda. Den nyuppfunna lekfulla mystiken hjälpte därför U2, tillsammans med den ambitiösa turnén, att nå en av sina högsta höjder i karriären. Mysterious Ways med sin dunkla basgång och funkiga gitarr är ett bra exempel på när allt klaffade för dem. Där de gudomligt avskalade verserna får en att tänka på det himmel och helvete som en romans består av.

"If you wanna kiss the sky,
Better learn how to kneel"När U2 valde att gå sin egen väg följde världen efter och kastade sina armar runt halsen på bandet. Istället för att vara nostalgiska kring sin egen framgång blickade U2 framåt och satte en ny standard för rockmusiken. Där hiphop och dansmusik som var på frammarsch kunde inkorporeras som influenser och experimenteras med, utan att skrämma bort de tidigare lyssnarna. En farlig idé som visade sig att vara vettig, vilket Achtung Baby är beviset på.LÄS OCKSÅ: U2 debuterar på Tiktok med ny låt – medan Bono spelar lejon i en film


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA