x

ÅRSKRÖNIKA: “Mannen med ett medvetet monstruöst uttryck visade sig vara ett monster”

ÅRSKRÖNIKA: “Mannen med ett medvetet monstruöst uttryck visade sig vara ett monster”

2021 utrett av Andreas Trella (läses bäst tillsammans med barock pianomusik, sorglig smooth jazz eller möjligen ett riktigt tungt beat).

Återigen har ett kyligt december omringat våra vintertrötta små kroppar, och mörkret förbereder sig på att avsluta ännu ett långt år. Fullspäckat av både djupa bottnar och höga toppar, där fenomenet som kallas musik ett år efter pandemi plötsligt återuppstår.

En av våra stoltaste exporter inom musikkonsten återvände, och visade att det fortfarande fanns mer musik och glädje att tacka för. Och genom digitaliserade hologram erkände att det går att göra en comebackturné medan konceptet “att se någonting live” då dör.

En vuxenbebis försökte stämma sin åldrande “claim to fame”, efter att ha insett att det inte längre är coolt att figurera på ett av världens fetaste album. Dessvärre blev det istället “15 minutes of shame”, när denna persons val av brösttatuering blev ett allmänt faktum. 

En amerikansk hiphoppare påvisade att “the show must go on” oavsett vad, även om det är på bekostnad av tio människors liv. Och en ung svensk artist blev av med sitt i Stockholms innerstad, och debatter dras upp kring censur av att vara en viss typ av kreativ. 

Mannen, med ett medvetet monstruöst uttryck, visade sig efter ett hagelregn av anklagelser förmodligen faktiskt inte vara annat än ett riktigt monster. Och den globformade arenan fick byta namn och hedra en man som gjort starka avtryck, och då påtrycka en livsviktig samhällsfråga genom framtida konster.

Och detta var ty endast ett litet urval av hur vårt musikår såg ut när allt igen började bli “som sig bör”, och nu återstår det att se vad som sker med vaccinpass eller andra framtida åtgärder. Jag hoppas att du haft det fint och att vi nu kan hålla oss vid god vigör, att nästa år till och med blir ännu bättre och att vi ses på någon av våra musikaliska utfärder.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM 2021:

10. VildhjartaMåsstaden Under Vatten

9. At The GatesThe Nightmare Of Being

8. Eric JeorAquae Profundum

7. Jenny Wilson Mästerverket

6. AmasonGalaxy II

5. HavetAtlas

gallery_large

4. Min Stora SorgLight As A Feather, Stiff As A Board 

gallery_large

3. Dina Ögon Dina Ögon

gallery_large

2. Viagra Boys – Welfare Jazz

gallery_large

1. SolenTotalmusik

gallery_large

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM 2021

10. Darkside Spiral

9. Idles – Crawler

8. Fleet FoxesShore

7. Xiu Xiu – Oh No

6.  Sault – Nine

5. Squid Bright Green Field

gallery_large

4. Halsey If I Can’t Have Love, I Want Power 

gallery_large

3. Nick Cave Carnage

gallery_large

2. Spirit Of The Beehive Entertainment, Death

gallery_large

1. Black Midi Cavalcade

gallery_large

 ÅRETS BÄSTA LÅTAR I SPELLISTA:

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA