x

27 färska skivor du bör kolla in

27 färska skivor du bör kolla in

Duschpalatset – Ta två delar Wannadies, en del Gyllene Tider och en del Vånna Inget. Kör det i en blender. Ut kommer Duschpalatset. Häll upp i saftglas och avnjut sittande på en vit plaststol, med ryggen mot en solvarm mexitegelfasad. Jag lovar, det är barnsligt gott. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Barbarisms – Den musikaliska resan längs med mjuka och böljande lo-fi, folk- och indielandskap börjar i en tågkupé i tredjeklass. Där den amerikanske låtskrivaren och sångaren Nicholas Faraone i ett stressande tempo gör en fysisk resa världen över för att kunna hitta en mental plats och tillstånd för tankarna att kunna vila i. Ett sökande som gärna sker i en flykt av alkohol, med en önskan om något mer än ännu en patetisk fylla. - Jim Knutsson TILL RECENSIONEN

In Mourning – Svensk dödsmetall är inne på fjärde årtiondet. Några av banden från genrens begynnelse harvar ännu på, samtidigt som det föds nya. Vansbro-gänget In Mourning har varit verksamt sedan år 2000 och har fem tidigare plattor i bagaget. Dalapop står som avsändare av The Bleeding Veil, men den lokala verksamhetens namn är inte lika med något radikalt stilbyte, utan det är fortsatt death metal som gäller. - Kristofer Hadodo TILL RECENSIONEN

Hanna Nutti – EP:ns fyra låtar känns som lika viktiga delar, odelbara enheter, i en helhet som andas vemod och nostalgi utan att bli nedstämd eller bitter. Snarare en eftertänksam och accepterande, som avslut och en vilja att gå vidare, som också musiken, tonerna, sången och rytmen inramar på ett elegant sätt. Hanna Nuttis röst ledsagar genom känslor, genom leenden och tårar, på det där sättet man inte kan annat än att lyssna till, som en intim stund av gemensamma erfarenheter.  - Magnus Sjöberg TILL RECENSIONEN

Hypocrisy – Bandet är sedan tre decennier en av Sveriges bärare av den klassiska melodisk death metal-genren och därvidlag behöver heller ingen bli besviken på det fjortonde albumet. Peter Tägtgren och hans mannar gör precis det som är förväntat, inget revolutionerande men detta känns ändå fräscht och uppdaterat för år 2021. Mannarna är i det här fallet de sedan länge medverkande musikerna Mikael Hedlund på bas och trummisen Horgh. - Amelie Schenström

Lorentz – Han må vara hatad och cancelled men han tycker champagnen smakar bättre när man varit nere på noll. Inget skivbolag vill röra i honom, men då ger han ut skivan på sitt eget. Detta sticker så klart i ögonen på de som vill se stjärnan försvinna från pophimlen. Men mellan raderna genom kaxigheten hör man också hur han dränker sorgen i glas efter glas när han har problem med tilliten. - Jim Knutsson

Chamoon – Den fransk-libanesiska och Stockholmsbaserade musikproducenten och ljuddesignern Barbara Chamoun släpper idag sitt debutalbum Mother, ett egenproducerat konceptalbum som med sin suggestiva, drömska och mörka ljudbild utforskar faktumet att vi föds mot vår vilja och det vackra med att växa upp och hitta en plats på jorden.

Epilogen –  Någonstans i gränslandet mellan Thåström, Ossler, Low, Nick Cave och Sisters Of Mercy. 80-talets allvar möter skeva fuzzgitarrer och rostiga modulära analogsyntar.

Ros – Uppgivna breakup-sånger över dansvänliga syntar gestaltar en rebellisk återkomst till dansgolvet. Rebecca ‘Ros’ Ejdemo lämnar sina hiphop-rötter för att utforska nya vatten i den planerade EP-trilogins andra bilaga, stilrent döpt II. Där hittar artisten desperat ett slags katharsis bland förvrängda röster och smutsiga dansinstrument. Genom att kanalisera en Robyn-aktig stil blandar Ros hjärtesorg, höga tempon och elektronisk musik. - Samir Bou-Malhab TILL RECENSIONEN

Fille Danza Efter 20 år som del av duon Ison & Fille släpper nu Fille Danza sitt första soloalbum. Albumet bjuder på en närmare inblick i artistens 20-åriga långa karriär, fylld med livserfarenheter, kärlek och vänskap.

The KVB – Precis som tidigare bjuder The KVB på en salig mix av shoegaze och brittiskt gothig postpunk maxad med ibland stompig trummaskin och mörka syntar.

Nell Smith, The Flaming Lips – Märkligaste samarbetet. Det unga Flaming Lips-fanet Nell Smith upptäcktes av Wayne Coyne på en spelning. De började samarbeta musikaliskt och nu har den 13-åriga artisten tillsammans med The Flaming Lips släppt en hel skiva med Nick Cave-covers.

Richard Dawson, Circle – Den hyllade engelska låtskrivaren och folk-artisten Richard Dawson har teamat upp sig med finska metallbandet Circle på nya albumet Henki som släpps idag. Henki översätts ungefär till ”anda” (spirit).

Riki – Riki följer upp förra årets hyllade coldwave/postpunk-platta Riki med Gold och man känner igen sig i den kalla men direkta ljudbilden.

Anton Wernebäck – Anton Wernebäck är uppvuxen i Halmstad. Influerad av 60-talets popmusik producerar Anton sina egenskrivna låtar. I september 2019 släpptes debutskivan Movies som  uppmärksammades i bland annat GAFFA, där han hittades i Håll Koll På-sektioen. En del av låtarna hamnade i spellistor som Indie Highlights och New Music Friday, och spelas även i Sveriges Radio. Nu kommer album nummer två.

SunhillSunhill är garage-kvartetten som ursprungligen är från Öland, men som på senare år håller till i Göteborg. Bandets ursprungliga mål var att skapa ett enkelt och smutsigt sound att festa till, men som efter hemmainspelningar och EP:s har utvecklats till en cocktail av garagerock och punk, spetsat med poppiga melodier. 

Kalle J – Släpper sitt femte soloalbum Konferens Med Mig Själv via sin egen label Roqlunda. Som vanligt är den skriven, producerad och framförd av Kalle själv. Utanför sin svenskspråkiga solokarriär är Kalle J också medlem i Hot Blondino tillsammans med Martin Luuk och i gruppen Karl X Johan.

Vanligt Folk – Vanligt Folk fortsätter att utforska sitt alldeles egna musikuniversum där skeva röster åker berg- och dalbana med rena ljudexperiment. Black Friday hela veckan på er!

I dagens skivskörd hittar vi även ny musik med Violet Cheri, Internet Friends, Franky Wah, Black Label Society, Smith/Kotzen, Deep Purple, Color Dolor, Cynic, We Are The Catalyst.

En spellista med alla skivtips hittar du här. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA