x

ÅRSKRÖNIKA: “Tidlöshet, mod och integritet”

ÅRSKRÖNIKA: “Tidlöshet, mod och integritet”

GAFFAs skribent Veronica Larsen sammanfattar 2021 med en krönika.

Varje år inleder jag på samma sätt, med ett besök hos optikern. Jag ser alltid lika dåligt. ”Vi har gått tillbaka till vårt gamla system” säger hon, ”jaha” säger jag. I tjugo år har min optiker haft ett fungerande system för beställningar av linser, men i fjol bytte man. Det blev sämre.

Samhället har som bekant krav på förändring och innovation. På att ”hänga med och vara cool”. Jag sätter i hälarna, lyssnar på P4 Plus. Anders Hildemar Ohlssons faderliga röst får mitt kök att kännas varmt. Det kvittrar till, jag noterar arterna utanför som besöker mitt fågelbad. Det plingar till, i facebook-gruppen för min förort ett repriserande narrativ: lokala skjutningar, helikoptrar i skyn, stulna cyklar, borttappade katter och en och annan solnedgångsbild.

I vaccinkön utanför kyrkan blir jag blödig. Kanske är det kombinationen folkhemsbebyggelse; ett tryggt centrum och välplacerade höghus, med mångfalden av människor väntandes i kön. ”Socialdemokratisk solidaritet byggde detta land” tänker jag med ens patriotiskt. Sen känner jag mig fånig.

”Varför bölar du?”. I 60-tals huset där jag bor är lägenhetsväggarna tunna. Jag hör en granne skälla ut sina barn. Varje gång det händer känner jag hur mitt eget inre barn blir rädd, hon vill gömma sig i en garderob. Stora Veronica däremot, hon vill ställa upp varje otyg till elak vuxen på rad, snärta hotfullt med linjalen och kräva bättring.

”MEN FÖR I HELA HELVETE. SÄNK!!!!”. Ett sms i versaler skickas iväg. I 60-tals huset där jag bor är lägenhetsväggarna tunna och högtalarna kraftiga. En annan granne spelar musik så det dånar och klockan är inte ens åtta en söndagsmorgon. Jag får nog, men känner mig som häxan surtant. Mitt arga sms besvaras med ett uppriktigt förlåt.

En junikväll ser jag filmen Inland, baserad på Elin Willows roman. Efteråt kan jag inte sova. Fem månader senare har filmen siat om min framtid. 2021 var året jag besökte norrländsk glesbygd, sträckkollade Morden i Midsomer och blev dumpad. Likt huvudkaraktären har jag velat krama en uppstoppad björn men tröstat mig med smågodis och musik. Närmare bestämt 42 521 minuter musik.

I en vass och välskriven krönika ifrågasatte min GAFFA-kollega Frida Lindström hur hälsosamt det är att ägna alltför mycket tid åt musik. Hon menar att de olyssnade minuterna är minst lika viktiga som de lyssnade. Visst har hon rätt, och oavsett vad vi än konsumerar; musik, poddar, filmer, tv-serier eller dataspel så går det att använda i bedövande syfte.

Att jag de senaste åren aktivt fått ner mitt musiklyssnande från 60 000 minuter till mer rimliga(?) 40 000 minuter ser jag som en framgång. Samtidigt bör man väl också fundera på vad det är man lyssnar på (hur det får en att må) och vad man gör övrig tid i ens liv.

När Kulturnyheterna (SVT) går igenom årets bästa tv-serier har jag inte sett en enda. Jag som tidigare älskade serier, som såg allt. Nu stänger jag allt oftare av. Om det inte handlar om mord på brittisk landsbygd eller om att hitta kärleken förstås. Jag är inte ensam. Gift vid första ögonkastet blev 2021 både en snackis och lockade storpublik.

Enligt Spotity Wrapped var min ljudaura lila och grön, det vill säga ”happy och lugn”. Har jag 2021 känt mig konstant glad och chill? Nä. Har jag velat bli det? Ja. Har musiken hjälpt till? Mjo, troligtvis. Musik, meditation, naturpromenader, dans och tystnad har varit hjälpsamt. Samt kreativitet, för att kanalisera ut allt annat som inte går att sortera in under ”happy och lugn”.

De vassa, röda blixtarna och elden som jag målat förklarar jag för betraktarna, mina klasskamrater och min lärare, som ett uttryck för ilska. Min lärare återkopplar med att hon ser vrede i tavlan, och att vrede inte behöver vara samma sak som ilska.

Ilskan får oss att gå runt i samma ring tills lågan svalnat, vreden däremot, den förändrar. Hälsosam, produktiv och konstruktiv vrede får oss att ta större kliv. Vreden från drakens eldsvåda är utplånande, rent av transformativ.

Varje år (nåja, sedan 2014 i iallafall) avslutar jag på samma sätt, med en årskrönika för GAFFA. När jag läser mina tidigare årskrönikor fylls jag med medkänsla, blir gulligt imponerad av den där engagerade, nyfikna, generösa, refererande och statistikälskande musikjournalisten. Den uppläxande, predikande och ambitiösa kvinnan som tagit musik på så oerhört stort allvar.

Kanske också tagit sig själv på stort allvar tänker du? Ja, men va fan, vem ska annars ta det ansvaret. Ta dig själv på allvar du också. Skämta inte bort eller dölj det du är bra på och det du vill göra som du tycker är kul. It is as simple as that. Meningen med livet alltså.

Årets album 2021

Högst upp på min lista över årets skivor tronar en treenighet: Agnes (Magic Still Exists), Broder John (Drift) och José González (Local Valley). Tre album som vibrerar av tidlöshet, mod och integritet men också av närvaro, kärlek och eftertänksamhet. Att kreativt gestalta ett inre arbete lönar sig alltid.

Ett gäng som också levererat mycket bra musik under 2021:

Frida Hyvönen, Ant Wan, Natalie Bergman, Adna, Molly Sandén, Linn Koch Emmery, Fille Danza, L1NA, Diza Guava & Josef Park, A36, Alba August, Maja Francis, Vera Vinter, Bladee, Fricky, Ida Gillner, Hanna Nutti, Slackin Beats, Funk-Viol, Ida Gratte, Havet, Sea Lion, Lite Lisa, Elsa Carmona, Namelle, Zara Larsson, Israel Nash, Smerz, Jazmine Sullivan, Tyler The Creator, Linni, Delara, Erika de Casier, Sassy 009, London Grammar, Girl In Red, Kacey Musgraves, Little Simz, The War On Drugs, Cleo Sol, Billie Eilish, Ævestaden, Lydmor, Gorgon City, Sofia Kourtesis, Vilde Tuv, Megan Thee Stallion, Anna Leone, Erk & Academics

(Släppt ett album, EP eller mixtape)

Tre favoritlåtar från 2021 på ett (oväntat) kristet tema

 Natalie Bergman – Shine Your Light On Me

“Oh, this sorrow aches, shine your light on me, heaven's all I need”

 Meghan Thee Stallion – God’s Favorite

“I'm not saying I do voodoo but I got the magic”

 Ant Wan – 1942

“Ibland jag tänker som att inte Gud hör”

 

Årets samling

Kaah – Tis Ja Dör 1999-2019

En fantastisk samling av tidigare outgivet material, tack för det Kaah <3


En spellista

Låtar som snurrat i min skalle 2021, nya som gamla fynd i en allsköns blandning.


Ett fint konsertminne

Ida Gratte med band på Scalakällaren <3

Coola brudar som gör sin egen grej

Ett gäng snygga musikvideor från 2021.
 

Årets banger

Samma Gamla Vanliga med över 46 400 000 streams. Hatten av till A36!

 

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA