x

MUSIKÅRET 2012: Kony, Gangnam Style och euforisk vinnare i Eurovision

MUSIKÅRET 2012: Kony, Gangnam Style och euforisk vinnare i Eurovision

Med temaartikeln MUSIKÅRET sammanfattar GAFFAs Jim Knutsson ett händelserikt år – och landar i musiken.

2012 var året då Mein Kampf, Adolf Hitlers självbiografi och manifest, började säljas i Tyskland igen efter att ha varit förbjuden sedan krigets slut. Utan att dra några paralleller så tog föredetta svetsaren Stefan Löfven över rollen som partiledare för Socialdemokraterna i Sverige medan brittiska Drottning Elizabeth II firade 60 år som regent. I Ryssland valdes Vladimir Putin, med eller utan valfusk, till president ännu en gång, och det är något vi har fått vänja oss vid nuförtiden.

Kony blev ett namn på allas läppar då videon Kony 2012 började spridas på nätet och fick miljontals visningar inom bara några dagar på YouTube. Trots det allvarliga ämnet i reportaget så blev det populärt att skapa memes av honom. Den djupt kristna ugandiske krigsherren såg ingen konflikt mellan sin religiösa övertygelse och att lyckas bli åtalad för att anlita barnsoldater med tvång och plundra och våldta. Till skillnad från till exempel Usama Bin Ladin så har han aldrig blivit funnen trots att USA har spenderat enorm tid, kraft och pengar på jakten efter honom.

Nedan kan du se filmen Kony 2012:Loreen vann inte bara den svenska Melodifestivalen och folkets hjärtan med det mystiska lyckoruset Euphoria, utan tog även välförtjänt hem hela Eurovision Song Contest när det gick av stapeln i den nybyggda Kristallhallen i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Undertecknad reste dit ett antal år senare för att få bevittna var stordådet hade ägt rum, Sveriges då femte vinst genom åren innan Måns Zelmerlöv slog till med Heroes bara tre år senare.En miljard amerikanska dollar lades upp på bordet för att Facebook skulle kunna köpa sin dåvarande största konkurrent Instagram. Men Facebook behövde inte vara rädda för att tappa besökare då spelet Candy Crush Saga släpptes där och krossade alla tidigare spelrekord på sidan. Desto sämre gick det för djurparken Kolmårdens rykte när en varg dödade en skötare i inhägnaden. En annan trist svensk nyhet, eller glad beroende på hur man vill se på det, var att EDM-trion Swedish House Mafia meddelade att de skulle kasta in handduken för gott med en sista turné. Något som inte visade sig vara helt sant, när de gjorde comeback tidigare i år.Spanien var överlägsna i fotbolls-EM, som delades mellan Polen och Ukraina, med sin tiki-taka-fotboll. Som mest handlar om att hålla bollen inom laget och slå så många passningar i sidled som man kan, kanske inget som direkt är en fröjd för ögat att titta på men som visade sig vara effektivt när motståndarna tröttnade på att jaga bollen.K-pop är nuförtiden en given del av musiklivet världen över men 2012 så var det oväntat att en sydkoreansk artist som PSY satte världen i gungning, till den irriterande catchiga Gangnam Style. Med hjälp av musikvideon på YouTube så började hela världen att dansa som att de red på imaginära hästar.Glödlampan slocknade för gott inom vår världsdel och ersattes av lågenergilamporna som ger en tid att tänka efter innan man kan se något. I en annan världsdel, nämligen Afrika, släpptes äntligen de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson efter att ha suttit fängslade för terrorbrott. Detta efter att de olovligen hade tagit sig in i Etiopien för att försöka bevaka utländska oljebolags behandling av människorna i området Ogaden.Vårt grannlands huvudstad Oslo fick det oklädsamma priset som världens dyraste stad. Teleoperatören Telia Sonera såg därför över sina investeringar och tänkte att diktaturen Uzbekistan nog skulle vara billigare, även om det skulle krävas lite mutor på vägen. Och på tal om det så var det fortfarande en Iphone 5 som vid denna tidpunkt var det häftigaste man kunde ha i fickan.

Felix Baumgartner tyckte inte att flygplan räckte till för att hoppa fallskräm från, och åkte därför upp i Red Bulls specialbyggda rymdfarkost i stratosfären för att hoppa ut och falla fritt i 39 068 meter för att sätta nytt rekord. Någon som istället satsade på att utföra något så lågt som möjligt var den person som såg en man ramla ned med huvudet först på tunnelbanespåret i Stockholm, och istället för att hjälpa honom upp så att han inte skulle bli påkörd så bestal han honom på sina skor och lät honom ligga för att bli påkörd. Som tur var så överlevde han även om han blev svårt skadad och kunde ha dött om han hade legat med huvudet mot spåret. Han har i efterhand berättat för polisen att han tror han blev drogad strax innan brottet, när han drack en drink som smakade konstigt.

En mer glädjande nyhet var att Friends Arena invigdes i samma huvudstad med bland annat The Hives, Roxette, Icona Pop och First Aid Kit på scen. 

Vad har du för musikminne från året?

LÄS OCKSÅ: MUSIKÅRET 2009: Rättegången mot The Pirate Bay inleddes medan en musiklegend gick bort


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA