x

ÅRSKRÖNIKA: “Det kan aldrig ersätta en människas närvaro, kroppsspråk och lukt”

ÅRSKRÖNIKA: “Det kan aldrig ersätta en människas närvaro, kroppsspråk och lukt”

GAFFAs skribent Tommy Juto sammanfattar sina upplevelser av 2021 med en krönika – och levererar en lista med årets bästa musik.

Det var ungefär vid den här tiden på året i fjol jag satt på en parkbänk i Stockholm med Samuel T. Herring – karismatisk frontperson i Future Islands, ni vet – och jag minns en nästan surrealistisk känsla av eufori över att faktiskt befinna mig i samma luftrum som en internationell artist efter många långa månader av uteblivna Sverige-besök. Solen värmde vackert lågt precis i glipan mellan fyrvåningshusen och Herring kedjerökte så intensivt under trekvart att jag tappade räkningen efter sjunde – eller var det åttonde? – cigaretten.

Plötsligt gick en lirare förbi framför oss iförd Baltimore Orioles-jacka och jag kunde inte låta bli att armbåga Herring – vars band är baserat i just Baltimore – i sidan och peka lite diskret. Nu vet jag inte hur stor fanclub Orioles kan tänkas ha i Stockholm och hur många såna jackor som fritt traskar omkring på gatorna här men Herring log och nickade ett “ja, titta där” som vore det den naturligaste företeelsen i världen utan att tappa ett andetag i den långa harang om vapenkulturen i USA han var mitt uppe i.

Jag tyckte ändå det var ett rätt märkligt och lite gulligt sammanträffande, jag.

Nu har det gått ett år sedan dess och – förlåt alla svenska artister jag träffat under tiden, ni är bäst! – 2021 har varit nästan lika torftigt med internationella besök. Tills för några veckor sedan när jag plötsligt satt och kände samma eufori komma över mig i samtal med Jesse Malin inne i katakomberna bakom Obaren där jag stundtals inte kunde ta ögonen från hans svartlockiga skurmoppsfrisyr som jag alltid beundrat, nu när jag hade den knappt ens en armlängd bort.

De små, små obetydliga sakerna betyder mer än man tror. Vad som sägs är viktigt men knappast det enda som sätter prägel när två människor interagerar.

Mötet.

Digitala hjälpmedel är rent av nödvändiga för tillvaron nuförtiden, och jag tar till 100 procent en digital intervju om alternativet är ingen alls, men låt oss efter den här långa strapatsen vara eniga om att Zoom och Facetime och Whatsapp och vanlig jävla telefon aldrig fullt ut kan ersätta en människas närvaro, kroppsspråk, lukt, gestikulerande och andra särartade egenskaper.

Och inte fan knallar det heller förbi några Baltimore Orioles-jackor i bakgrunden på Zoom, inte.

***
 
ÅRETS BÄSTA LÅTAR hittar ni som vanligt på min blogg Songs for Whoever där en tredjedel av de 100 artisterna berättar exklusivt för mig (och dig) hur deras låt kom till. Riktigt nördig läsning, för den som är som jag.
 
***
 
NÅGRA JÄDRIGT HÖRVÄRDA ALBUM FRÅN I ÅR kommer här, helt utan rangordning.
 
YARLIEStupid With A Sore Heart EP
Dawn RichardSecond Line
Caged AnimalsUnderneath The Spell
Madi DiazHistory Of A Feeling
Margo CilkerPohorylle
Astrid SwanD/Other
Wild PinkA Billion Little Lights
Arlo ParksCollapsed In Sunbeams
Hiss Golden MessengerQuietly Blowing It
Sarah KlangVIRGO

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA