x

8 färska skivor du bör kolla in

8 färska skivor du bör kolla in

Ingenting – Jakten på drömmar och kickar får ta sina konsekvenser när ruset samtidigt äter upp ens själ och ensamheten träder in. Mörkret i texterna är som en yin och yang till ljuset i den hoppfulla musiken. Festen i början av 2000-talet har blivit till en efterfest där Sander sitter kvar själv med den akustiska gitarren och minns tillbaka, samtidigt som han vill låta det gamla dö. - Jim Knutsson TILL RECENSIONEN

FamnenE20, Iggy Och Mountain Dew är Famnens tredje EP i år. Den spinner vidare på samma sound som föregångaren Dimman I Biscayabukten, och det är skirt och drömskt utan att bli flummigt, tack vare de tydliga melodierna. Det finns onekligen ett musikaliskt släktskap med andra framstående artister från Västkusten, och det är inte bara för att betoningen i vissa ord skenar iväg lite som när Håkan Hellström sjunger och en del uppfattar det som falskt. Låtarna har även samma lättsamhet som Björn Olssons instrumentella pärlor. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN

Schakt – Musik till en kommande TV-serie om ett "Twin Peaks i en svensk småstad" var startskottet för det musikaliska projektet Schakt. TV-serien blev dock inte av. Kvar stod de två musikerna Markus Hulthén och Petter Lindhagen med ett antal skisser och halvfärdiga idéer till seriens soundtrack. Då växte istället idén om en duo fram och att göra om musiken till fristående låtar. Resultatet Ur Periferin är en EP på fem låtar fylld av ekodränkta gitarrer, minimalism och psykedelia i svartvitt. Markus Hulthén har tidigare spelat i Skymningslandet och Mackaper, numera i bandet Plong. Petter Lindhagen gör musik under namnet Tired Tape Machine och är aktuell med ny singel samt en sjätte fullängdsskiva som släpps under 2022.

John Dwyer – Oh Sees-frontaren fortsätter att panga ut ny musik som glider mellan psykedelisk garagerock och frijazz.

Johnny Marr – The Smiths-ikonen följer upp Fever Dreams Pt. 1 med en ny EP.

Nick Cave, Warren Ellis – De har enligt GAFFAs skribenter gjort årets album 2021 och nu kommer ännu ett soundtrack från herrarna. Den här gången till den franska filmen/dokumentären La Panthère Des Neiges, som går under titeln The Velvet Queen på engelska.

Roddy Ricch – Över två år efter debutalbumet återvänder Roddy Ricch med en efterlängtad uppföljare. Den här gången samarbetar han blanda annat med storheter som Future, Jamie Foxx, Lil Baby, 21 Savage, Kodak Black, Ty Dolla Sign, Gunna, Fivio Foreign, Bibi Bourelly, Takeoff och Alex Isley.

The Hanged Man – Den Bäst Just Nu-stämplade akten släpper en ny EP bestående av fyra låtar.  På tre av fyra spår har bandet bjudit in Oskar Carls (Viagra Boys, Saigon) och Isak Hedtjärn (Grismask, Jazz-Isak) att spela klarinett och saxofon. ”Jag gillar luftelementet av blåsinstrumenten, det ger musiken en flygande dimension” säger The Hanged Mans frontare Rebecka Rolfart i ett pressmeddelande.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plockat ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA