x

L1na: "En dag ska jag ha min egna spelning i Avicii Arena"

L1na: "En dag ska jag ha min egna spelning i Avicii Arena"

Med allt från amerikansk trap till afrobeats och sin melodiska sång är L1na en unik röst inom svensk hiphop. Hennes första EP MP3 släpptes i december och beskrivs enligt henne själv som ett samlingsobjekt för allt hon skapat de senaste två åren. Musiken ska förmedla mycket känslor och för första gången väljer L1na att vara lite mer personlig i sina låtar.

– Skivan har inget specifikt tema men i min tidigare musik har jag inte varit så personlig, nu får man lära känna mig på ett djupare plan. Det finns en kärlekslåt på EP:n som jag skrev när jag var hjärtekrossad till exempel. Det känns som det egentligen är enkelt att öppna upp sig, men det är en helt annan sak att släppa det så hela världen får lyssna. Eftersom jag valt att vara lite mer personlig på MP3 känns det som att jag är på väg åt det hållet med musiken och det känns skönt att få ut känslor och tankar genom låttexterna. Med den här skivan kommer jag förhoppningsvis visa branschen mer av vem jag är, målet är att sätta mitt namn på musikkartan nu.

“SWAG-ERAN” VIKTIG INKÖRSPORT

L1na har sedan hon var elva år gammal skrivit mycket musik och låttexter, i början gjorde hon det mest för sig själv och brukade även visa upp musiken för hennes mamma. L1nas storebror har alltid varit väldigt musikintresserad och det var han som introducerade stora delar av hiphop-genren för henne. Då lyssnades det en hel del på den så kallade ”swag-eran” med Lil Wayne, Young Money, Nicki Minaj och Drake. Senare introducerades bland andra Kendrick Lamar och svenska artisten Dani M in i hennes musiklyssnande. När L1na var 15 började hon visa upp sin musik för vänner och andra bekanta och fick en stor uppmuntran, från det har den musikaliska talangen utvecklats.

2019 började L1na jobba tillsammans med producenten Mack Beats, ett kontrakt skrevs och mer och mer studiotid krävdes. Hon flyttade från Nyköping till Stockholm och musikkarriären tog snabbt fart, det gick från bra till mycket bra på väldigt kort tid. L1na berättar att Mack Beats är den första producenten hon jobbat med och att det känts naturligt sedan start. Alla låttexter skriver hon själv och Mack Beats producerar alla beats som hon sedan rappar till.

– Mack Beats är duktig på att smyga in många snygga influenser och effekter, han kan exempelvis lägga in en afrobeat-del i en låt och det skapar alltid så mycket känsla. Min musik är alltid väldigt mycket aura och mycket melodier som avger specifika känslor.

Hur skulle du säga att du utvecklats som artist sedan du började släppa musik?

– Från start var jag helt inställd på att bara rappa, det var det jag skulle göra liksom. Jag ville inte sjunga alls, men med tiden började jag lägga lite melodisk sång på mina refränger som sedan utvecklades till att jag även började lägga melodier i verserna. Sen insåg jag att det faktiskt lät riktigt bra. Nu ser väl folk mig mer som en sångare än en rappare kanske, men jag ser mig som en mix av båda. Så det är nog en av de största skillnaderna i musik från då och nu, men också att allt låter så mycket bättre idag. Jag har lärt mig hur jag ska spela in musik i studion på rätt sätt nu. I början var jag en bra rappare men hade inte så mycket pondus, och det har jag definitivt idag.

STORARTADE PLANER

L1na har samarbetat med flera stora namn inom svensk hiphop: Jelassi, Mona Masrour och Ison & Fille. Hon har alltid varit ett stort fan av Jelassi, när L1na sedan släppte egen musik var Jelassi en av de första som uppmärksammade det och gav mycket stöd genom sociala medier. De höll kontakten via Instagram och sen fick hon frågan om att medverka på en av Jelassis låtar. Sedan dess har de varit bra vänner och fortsätter att skapa musik ihop, på nya skivan gästar Jelassi henne på Mitt I Prick. I november gästade båda Zara Larssons konsert i Avicii Arena.

– Det är definitivt bland det största som hänt mig, det var så himla kul. Och efter den spelningen är jag inställd på att jag en dag ska få ha min helt egna spelning i Avicii Arena.

Vem? L1na släppte sin första singel Bekväm 2019. Efter det har hon samarbetat med stora namn som Ison & Fille, Jelassi, Einár och Mona Masrour. I december 2021 släppte hon sin första EP MP3.

VAD? En unik röst inom hiphop-genren och blandar sitt rap-sound med amerikansk trap, karibiska influenser och afrobeats. I de senaste musiksläppen har hon börjat använda sig mer av melodier och mer sång blandat med rap.

VAR? Uppvuxen i Nyköping, men efter att ha sajnat kontrakt och börjat jobba med producenten Mack Beats flyttade hon till Stockholm där hon är bosatt idag.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA