x

ÅRSKRÖNIKA: “Den hoppfulla längtan är det som trumfar allt”

ÅRSKRÖNIKA: “Den hoppfulla längtan är det som trumfar allt”

GAFFAs skribent Josefi Jönsson sammanfattar sitt musikår med en krönika.

Det var en speciell känsla att för första gången på nästan två år ta plats i en konsertsal, för att se och höra ett av mina favoritband Alphabeat spela live igen. När publikens jubel lagt sig och bandmedlemmarna slutligen lämnat scenen, efter att ha fått gå ut och ta emot de rungande applåderna två gånger, mötte vi varandras rusiga blickar. “Det här är den bästa konserten jag någonsin varit på”, konstaterade mitt sällskap och där och då kunde jag inte annat än att hålla med. 

Att äntligen få lov att sitta där, förväntansfull framför en scen, kändes som en overklig och nästintill förbjuden känsla. Kanske berodde det på att livespelningar känts så långt borta att de nästan blivit utsuddade från kartan, men så var det också någonting med energin uppe på scen. Något med hur varenda bandmedlem verkade ha lagt i en extra växel, för att kompensera för den långa väntan och de många uppskjutna datum som behövt passeras för att vi nu skulle kunna befinna oss här tillsammans. 

Och det är även det som har varit kärnan för musikåret 2021 – den där hoppfulla längtan som vi alla burit med oss någonstans. Livescenen kanske har stått still under nästan två års tid, men det har inte musiken. Istället har vi fått ta del av så mycket musik som annars aldrig skulle ha blivit till, vi har fått tillträde till en del av musikvärlden som annars aldrig skulle ha existerat. Där artister har vågat leta sig över genrer och där den där glöden som för många slocknat för länge sedan återigen har tänts på flera olika håll. 

Kanske har vi berövats på ett gäng fina konsertminnen som kunde ha varit, när vi ihärdigt hållit i biljetter som helt tappat värdet längs vägen. Men jag är fullt säker på att 2022 kommer att lyckas trumfa allt vad 2020 eller 2021 hade kunnat tänkas bli.

ÅRETS BÄSTA SVENSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL

ÅRETS BÄSTA UTLÄNDSKA ALBUM – REDAKTIONENS VAL


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA