x

Punklåt gjorde Björn Borg förbannad – hans advokat hotade med rättsliga åtgärder

Punklåt gjorde Björn Borg förbannad – hans advokat hotade med rättsliga åtgärder

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

"Jag mår illa när jag ser ditt fula tryne, jag mår illa när jag hör dig nu, jag äcklas när jag ser ditt överlägsna flin, jag får kväljningar så jag vill spy, Björn Borg". 

Så lät texten i punklåten med Göteborg Sound som fick den forna tennisstjärnan Björn Borg att stämma Sveriges Radio på 50 000 kronor för att de spelade låten. Han ville dessutom ha en ursäkt från kanalen vars jurist svarade att Björn Borg fick tåla kritiken som uttrycktes i låten. "Du har aldrig gjort ett handtag i hela ditt liv, på små, små lätta moln har du alltid seglat fram och fått stålar av Marcus och andra svin, det är stor förbannad skam".

1978 skrev punkgruppen Göteborg Sound låten med texten som stack i ögonen på det forna tennisproffset, ansedd som en av världens främsta genom tiderna. Han kontaktade advoktaten Leif Silbersky som hotade med rättsliga åtgärder om inte radiokanalen gick med på kraven om ekonomisk ersättning och en ursäkt. 

"Och alla journalister de ligger på knä, och allt de frågar det är löjligt, de är ännu tommare än du i sina skallar, hur det nu kan vara möjligt, Björn Borg", fortsätter låttexten.

Lars Nylin som var en av de som skapade programmet om sportmusik där låten spelades tyckte reaktionen var larvig och att det bara cementerade bilden av Borg som girig.

– Han borde lägga pengarna på en ny skjortkollektion istället för en eventuell rättegång, sa Lars Nylin när det begav sig.

KLASSIKERN: KLASSIKERN: En minimalism som exploderar som en atombomb


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA