x

Hemlig duo gav ut debutalbum – fick Grammisgalan att läggas ner

Hemlig duo gav ut debutalbum – fick Grammisgalan att läggas ner

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

I år är det 50 år sedan Grammisgalan (den svenska motsvarigheten till Grammy) fick nog och lade ner hela evenemanget efter utdelningen av musikpriser 1972, innan det tog vid igen 15 år senare. En stor anledning var att den mystiska skånska duon Philemon Arthur & The Dung vann pris för sitt självbetitlade debutalbum som Årets grupproduktion. Detta retade upp kultureliten som rent ut sagt tyckte att det var för jävligt och att prisutdelningen hade blivit ett skämt. Kritikstormen lät inte vänta på sig."Deras röster påminner om ljudet från en illa filad samt rostig bågsåg som en regnig måndagsmorgon dras över en kvistig granklamp", skrev Expressens kritiker Alf Thoor.

Säga vad man vill om unika klassiker som In Kommer Gösta, Du Är Min Ende Vän och Blomman men den hemlighetsfulla duon, som fortfarande inte har gått ut med sin identitet, blev en inspirationskälla för några av landets största artister. Bob Hund har till exempel inte gjort någon hemlighet av sin fascination för duon och delar skivbolag, Silence, med dem. Magnus Uggla har dessutom gjort en cover på In Kommer Gösta. Han levde dock inte upp till albumtiteln som tolkningen är hämtad från, Allting Som Ni Gör Kan Jag Göra Bättre.Philemon Arthur & The Dung är nämligen ett unikum och ingen borde ens försöka sig på att låta som dem. Knastriga mikrofoner fångar upp musiken av ostämda gitarrer och dragspel och allt som går att slå på, som kastruller, element, stolar, kakburkar och stekpannor. Sången får texter av nonsens och djup att blandas i en perfekt mix av humor och allvar där det idiotiska i livet betraktas av någon med huvudet på skaft.

Låt oss hoppas att de vinner Årets hederspris på Grammisgalan 2022. Och skivbolaget Silence utlovar att det inte är bröderna Thomas Wiehe och Mikael Wiehe som kommer att ta emot priset i så fall. Det är nämligen två helt okända personer som gömmer sig bakom aliaset, som också vill förbli så. Väldigt uppfriskande i en tid som denna där alla vill ha sina femton minuter i rampljuset.

Nedan kan du lyssna på debutalbumet som utgör de 22 första låtarna på detta samlingsalbum:LÄS OCKSÅ: Punklåt gjorde Björn Borg förbannad – hans advokat hotade med rättsliga åtgärder


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA