x

LISTA: 6 artister som slutat spela sin egen låt – av diverse anledningar

LISTA: 6 artister som slutat spela sin egen låt – av diverse anledningar

Ibland kan artisters verk vara så kontroversiella att radio, streamingtjänster eller tv väljer att censurera. Det kan handla om allt från att ta bort ett enstaka ord ur en låttext till att helt förbjuda att den spelas i kanalen. GAFFAs Jim Knutsson undersöker istället de fall där låten blev cancelled av artisten på egen hand. Detta efter att ha tänkt om med tiden, eller rent av tröttnat på den eller känt av de yttre påtryckningarna. Listan är utan inbördes rangordning.

6. Elvis Costello - Oliver's Army 

Senast i raden av artister som har utfört detta fenomen är Elvis Costello som nyligen bad radiostationer att sluta spela en av hans största hits, Oliver's Army från 1979. Låten handlar om konflikten på Nordirland och det som ligger bakom beslutet är att texten innehåller ett rasistiskt ord när han sjunger "Only takes one itchy trigger, one more widow, one less white nigger". Något artisten menar på är vad hans släktingar kallades i armén.

I över 20 år spelades låten på radiostationer som först inte såg något fel i uttrycket men som sedan valde att censurera ordet med ljud. Artisten valde först att skriva om texten inför sin senaste turné men har nu valt att sluta spela den istället.5. Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Den legendariska hitsingeln och kanske den bästa inledningen någonsin på ett album, Smells Like Teen Spirit, ger ifrån sig några korta catchiga gitarriff som påminner om Bostons More Than A Feeling. Sedan fullkomligt exploderar låten när då nya trummisen Dave Grohl (numera frontman i Foo Fighters) kickar igång ett discoinspirerat beat och Krist Novoselic äntrar med en skönt bakåtlutad basgång i verserna. Musikvideon som utspelas i vad som ska likna en skolas gymnastiksal med tillhörande komiska effekter som anarkistiska cheerleaders spelades dygnet runt på MTV. Vilket hjälpte bandet att sälja in sitt ovårdade, apatiska och obrydda sound och image. Det doftade inte bara revolution inom det trista paketerade musiklandskap som rådde vid den här tiden, utan det fullkomligt stank av att här kommer något nytt som sparkar in alla dörrar och tar över scenen. 

Titeln Smells Like Teen Spirit kom från när Kathleen Hanna, sångerska i riot grrrl-bandet Bikini Kill, skrev "Kurt Smells Like Teen Spirit" på väggen medan Kurt Cobain låg och sov. Hon syftade på deodoranten Teen Spirit men Kurt misstolkade det som en revolutionistisk slogan när han vaknade upp till meddelandet, då han inte kände till deodoranten. 

Textrader som "I'm worse at what I do best, and for this gift I feel blessed" och "I found it hard, was hard to find, oh well, whatever, never mind" vittnade om ett helt nytt sätt att skriva texter på och man kunde börja äntra fester med att säga "here we are now, entertain us."

Deras anarkistiska attityd visade sig också i brittiska tv-programmet Top Of The Pops där de tramsade sig igenom uppträdandet, då de tvingades att låtsas spela över en backtrack. Kurt försökte sig därför på en imitation av The Smiths frontman Morrissey medan resten av bandet överdrev sitt spelande helt i otakt.Kurt Cobain vägrade snart att spela låten live. När publiken i Buenos Aires buade ut det kvinnliga förbandet Calamity Jane 1992 så fick han nog och inledde varje låt under spelningen med introt till Smells Like Teen Spirit för att sedan övergå till någon obskyr b-sida som publiken inte kände till. Som en slags protest.

4. The Rolling Stones - Brown Sugar

Förra året valde det brittiska rockbandet The Rolling Stones att sluta spela den välkända låten Brown Sugar från 1971 live, detta då de var rädda för att den skulle misstolkas. Fans kan inte längre sjunga med i texten då bandet kände en rädsla för att den inte kommer att gå hem 2021. "Gold Coast slave ship bound for cotton fields, sold in the market down in New Orleans,  scarred old slaver knows he's doin' all right, hear him whip the women just around midnight, brown sugar, how come you taste so good?". 

Texten har dock tolkats allmänt som en kritik av slaveri. Ändå fruktade sångaren Mick Jagger och gitarristen Keith Richards att den i dag kommer att misstolkas.

– Jag har försökt ta reda på vad folk har för problem med den. Det verkar som att de inte förstår att det är en sång om slaveriets fasor. Istället försöker de begrava det. För tillfället vill jag inte komma in i en konflikt om all den här skiten. Men jag hoppas att vi kommer att kunna återuppliva låten i dess fulla prakt någon gång, sa Keith Richards till Los Angeles Times förra året. 

Enligt Jagger har bandet spelat Brown Sugar varje konsert sedan 70-talet. Nu ska de försöka utelämna låten från sin setlist framöver.3. R.E.M. - Shiny Happy People

1991 släppte det amerikanska bandet R.E.M. ett av sina största verk, Out Of Time, där den trallvänliga Shiny Happy People tog världen med storm. Detta med gästsång av Kate Pierson från B-52. Publiken missade satiren i texten och kanske var det droppen som fick bägaren att rinna över för bandet, som började att avsky den så mycket att de aldrig spelade den live under konserter. Och när det var dags att välja ut låtar till ett greatest hits-album 2003 så lös den med sin frånvaro. 

Frontmannen Michael Stipe såg den som en barnslig låt vars livslängd var kort och kanske var det därför de valde att göra en ny version av den i barnprogrammet Sesame Street. Om man inte tyckte att de bjöd på sig själva när de vägrade att spela den live så fick den uppdaterade versionen Happy Furry Monsters en att tänka om, när de gästades av de lurviga monsterna från det amerikanska barnprogrammet i en opretentiös miljö. Kanske var det där låten hittade hem, i alla fall enligt bandet.2. Madonna - Like A Virgin

Popdrottningen Madonna är så trött på sin hit från 1984 att det skulle krävas minst 30 miljoner dollar för att hon ens ska fundera på att börja sjunga den live igen, enligt ett uttalande till den New York-baserade radiokanalen Z100 under 2008. Kanske är det förståeligt att hon har tröttnat på den efter otaliga turnéer sedan 80-talet, men poplåten från hennes andra studioalbum får samtidigt publiken att dansa som aldrig förr till syntarna och basgången. Har man en gång hört refrängen så kan man aldrig få ut den ur huvudet, och det är väl det Madonna känner till allt för väl.1. Beastie Boys - (You Gotta) Fight For Your Right (To Party)

Tänkte du dig en lugn hemmafest i slutet av 80-talet med läsk och snacks, då fick du tänka om ifall du hade bjudit in Beastie Boys. Ett positivt hjärndött anthem av hiphop-beats och rockgitarrer sparkade in dörren till ett party där ölburkar krossades mot huvudet. Skolan var det sista du tänkte på när du låg och hånglade i soffan till hitlåten (You Gotta) Fight For Your Right (To Party) där inte alla lyssnare förstod att Beastie Boys var ironiska. Och bandet höll därmed nästan på att fastna i samma fack som de odrägliga snubbarna de drev med.

De korkade partyslynglarna som inte förstod ironin utan tog låten på fullaste allvar började att dyka upp på spelningarna och bandmedlemmarna kände sig manade att sluta spela skämtlåten när skämtet gick förlorat.Var det rätt val av artisterna att sluta spela låtarna med tanke på anledningarna?

LÄS OCKSÅ: Bruce Springsteen blev den bäst betalda musikern 2021 – se topp 10


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA