x

LISTA: Thåströms bästa låtar – som du sällan hör

LISTA: Thåströms bästa låtar – som du sällan hör

Joakim ”Pimme” Thåström släppte i slutet av 2021 sitt tionde soloalbum, Dom Som Skiner. GAFFAs Fredrik Langrath dyker ner i den svenska rockikonens diskografi för att leta fram de bästa låtarna – som aldrig blev stora hits.

När Sonic Magazine röstade fram Thåströms 50 bästa låtar i ett nummer utgivet 2012 blev låten Kort Biografi Med Litet Testamente från albumet Kärlek Är För Dom (2009) etta. Det säger en del om den mannens storhet, att en vid tillfället tre år gammal låt röstades fram som segrare. Den näst bästa låten enligt omröstningen var We’re Only In It For The Drugs No. 1 från Ebba Gröns platta med nästan samma namn från 1979.

Jag funderade inte ens på huruvida jag skulle ta med låtar från tiden i Ebba eller Imperiet. Jag kan dock inte säga att Thåström konsekvent blivit bättre genom åren i någon form av spikrak kurva. Det började jävligt bra i Sveriges genom tiderna bästa rockband under ett par år. År som kom att förändra precis allt i det här landet. Imperiet i sin tur fick absolut till några fina låtar genom åren, men det mesta är så märkt av tidens tand idag att det knappt är lyssningsbart. Tiden i Peace, Love And Pitbulls är bitvis underhållande, men knappast oumbärlig. Bland de fyra första soloskivorna är det Det Är Ni Som E Dom Konstiga Det E Jag Som E Normal från 1999 som är bäst. Men faktum är att inte ens den är helgjuten så här retrospektivt.

Det var egentligen först vid Skebokvarnsv. 209 från 2005 som Thåström blev bäst i världen både på skiva och på scen. Jag har sett honom på varenda turné sedan dess och det är tamejfan som att han lyckats överträffa sig själv varenda gång, och det är alltid den senaste konserten jag såg som jag minns som den bästa. Den här listan tar således noll hänsyn till punkmonumentet Thåström och hans karriär innan 2005. Här har jag istället försökt att plocka fram de spår jag håller som det bästa från de senaste 18 åren.

10. När Muren Föll (från Skebokvarnsv. 209)

Det här kan möjligen vara den vackraste låten om förälskelse som skrivits på det svenska språket. Redan vid de inledande stråkarna sitter jag på helspänn och när Thåström sjungit den första versen kippar jag efter andan.

"Kändes som att det var nånting som la en hand på mig. Kändes som att det var nånting som gjorde en brand i mig. Det var som nånting som jag glömt bort kom tillbaks, som nåt jag tappat men sen plötsligt hade kvar. Och jag som aldrig gjort en kvinna glad, kände att jag, bara måste få va med dig."

Det är som att han mässar fram orden och musiken är suggestiv, nästan hotfull. Kontraster mellan text och musik? Nej egentligen inte … Det är bara ord och känslor från en människa som av erfarenhet vet att kärleken är livsfarlig.9. Axel Landquists Park (från Som Jordgubbarna Smakade…)

Thåströms musik växer i princip alltid till oanade höjder när den framförs live. Egentligen borde den här listan uteslutande hänvisa till liveversionerna av utvalda låtar. Det känns dock lite väl pretentiöst och glasögonormigt att bete sig på det sättet och därför har jag valt att lägga band på mig själv. I fallet med Axel Landquists Park måste jag dock släppa lös glasögonormen och låta den konstatera att det här är den slutgiltiga versionen av låten, som från början släpptes 2009 på plattan Kärlek Är För Dom. Det är en bra låt med en fin text i originalversion, absolut. Men den här liveversionen är ett jävla monster till låt! Anders Hernestams mördande trummor i kombination med Osslers gitarr är ett förkrossande vackert oljud att befinna sig i. När Thåström sjunger med hela sin kropp (ni som sett honom live vet vad jag menar) "Hon fråga med ett leende. Ingen nu levande människa skulle kunna stå emot – kan du bästa vägen til Brno? Kan du snälla... ta mig härifrån?" är det som att det var just för det här ögonblicket som det svenska språket uppfanns.

8. Dansbandssångaren (från Beväpna Dig Med Vingar)

Det är egentligen bara Thåström och Nick Cave som kan göra den här typen av långsamt malande låtar och ändå få lyssnaren att sitta på helspänn. Thåström är dock betydligt bättre på svenska än Nick Cave och det märks i formuleringskonsten här. Låtens huvudperson kan varenda bensinstation mellan Narvik och himmelsfrid och pratar om att: "Tre vänner är allt man behöver, det var vad du alltid sa. Jag har vart trogen mina tre i hela mitt liv, mina herrtidningar, min bibel och min sprit." När ska Thåström få Nobelpriset i litteratur?

7. Ingenting Gör Mig (The End) (från bonus CD:n till Be-Bop-A-Lula Hela Jävla Dan)

Jag ljög inledningsvis och skrev att den här listan skulle fokusera på de senaste 18 åren. Jag gör så ibland när jag skriver, ljuger alltså. Den här låten släpptes i en annan (fel) version på plattan Det Är Ni Som E Dom Konstiga Det Är Jag Som E Normal redan 1999. Den här versionen såg dagens ljus i och med bonusplattan till samlingen Be-Bop-A-Lula Hela Jävla Dan från 2009. Denna avskalade pianoversion är faktiskt bland det bästa Thåström spelat in någonsin och det är ett mysterium att det inte var den här versionen som hamnade på skiva. Thåströms röst är som ett öppet sår.

6. Sluta När Jag Vill (från Beväpna Dig Med Vingar)

Många är vi som har undrat vad exakt det var som Meat Loaf inte var villig att göra för kärleken. Det är inte lika många som undrat vad exakt det är Thåström kan sluta med, precis när han vill. Faktum är att få ens har nämnt den här låten överhuvudtaget efter att den släpptes. För mig är det här avslutande spåret på Beväpna Dig Med Vingar en av albumets absoluta höjdpunkter.

5. Kom Med Mig (från Den Morronen)

Den här låten har släppts som singel och har spelats live ganska frekvent. Jag var i och med detta också tveksam till att ens ta med den på listan över låtar vi sällan hör. Samtidigt är frågan hur många utanför Facebookgruppen Thåström-Nördar som fortfarande återvänder till den här låten? Det rör sig i alla fall om betonggospel på svenska när den är som absolut mest drabbande. Frågan är om gospeln känts så här sexig och förbjuden sedan Ray Charles först spelade in I've Got A Woman? Vi snackar alltså om ett glapp på nästan femhundra år mellan Rays blasfemi och Thåströms.

4. Centralmassivet (från Klockan 2 På Natten, Öppet Fönster)

Nu rättar glasögonormen till bågarna igen här och slår ett slag för ännu en liveversion. När Thåström släppte Klockan 2 På Natten, Öppet Fönster mitt under en pandemitopp kändes just öppningsspåret så jävla stark att nästan all annan musik kändes ytlig. "Om vi nånsin behövt ett mirakel, så kan det få komma nu" sjunger Thåström mässande. För övrigt kan det här vara en av de mest välljudande liveskivorna som någonsin har släppts. Magnifikt.

3. Bluesen I Malmö (från Centralmassivet)

Inte heller denna kan klassas som underskattad inom ramarna för filterbubblan Thåström-Nördar. Utanför den bubblan är det dock oroväckande sällan det pratas om drivet det i den här låten. Ingenting i den här låten är mindre än perfekt.

2. Södra Korset (från Dom Som Skiner)

Förra årets bästa låt utan tvekan. Thåströms stämma gifter sig med First Aid Kit, som gästar på albumet. Låten är ännu en påminnelse om hur Thåström liksom alltid befinner sig i framåtrörelse. Beskrivningen "Långsamt varm elektricitet" som återkommer i låten är som en sammanfattning av de senaste årens unika rörelsemönster.1. Mamma (från Dom Som Skiner)

Det händer något med en när Thåström väljer att dela med sig av något privat. Det känns i brist på bättre formuleringar jävligt exklusivt. När han pratade om sin far i Främling Överallt handlade det om en bruten man som drömde om långa tåg av längtan. När nu turen kommit till Mamma får vi ta del av en tillbakablick kring moderns ankomst till Stockholm, innan Pimmes födsel. "Jag skulle velat sett dig då. Jag skulle velat sett det du såg. Jag skulle velat sett dig då. Sett det du såg." På något sätt är det typiskt för Thåströms författande att när han väl delar med sig av något som närmar sig det privata, så är det i frågetecknen han rör sig. Han delar egentligen inte med sig av något han faktiskt vet om sin mamma, utan om det han önskar att han visste.

Alla låtar i en spellista hittar du här:

Vilka låtar hade du tagit med i din lista över "Thåströms bästa låtar – som du sällan hör"?

LÄS OCKSÅ: Rockstjärnan som växte upp och blev poet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA