x

Inför konserten: Local Natives

Inför konserten: Local Natives

Vad kan vi förvänta oss av spelningen?

– En mer energisk ljudbild än vad man hör på skiva. Vi brukar speeda upp, ge lite mer av allt när vi kör live.

Vad gör ni innan ni går på scenen?

– Det är väl egentligen att vi samlas hela gruppen och tar ett gemensamt djupt andetag. I övrigt brukar jag värma upp min röst. Öva vokalharmoier och så. Annars har vi inga direkta riter för oss.

Vad står på er rider?

– Inga större grejer. Lite bröd, skinka och ost. Lite lokal öl och lokal ost. Vi är alla stora ostfanatiker. Jag vet inte vad det beror på egentligen. Ost är gott! Kanske är det att vi kommer från en del av USA där mexikansk mat är väldigt vanlig och då är ost en viktig ingrediens.

Vad lyssnar ni på i turnébussen?

– För det första så har vi ingen turnébuss utan det är mer av en van. En fin van dock. Men den saknar CD-spelare så det brukar bli att alla lyssnar på musik i sina egna iPods. Men jag tror att vi alla har fastnat för Jamie Lidells senaste skiva (Compass, red. anm). Den är grym!

Vad är ert största ögonblick hittills under er turné?

– Oj, det måste nog vara Glastonbury. Vi gjorde två spelningar. Den första var på torsdagen, samma dag som jag fyllde år, vilket en i bandet utannonserade så jag hade 4000 personer rakt framför mig som sjöng "Happy Birthday". Det kändes stort. Andra dagen spelade vi tillsammans med Thom Yorke och Jonny Greenwood från Radiohead på Park Stage. Det kändes också rätt stort. Vi är enorma Radiohead-fans allihopa. Och Glastonbury är ju en helt galen festival, bara en sån sak.

Musikfestivaler i USA och i Europa, vad är den största skillnaden?

– Jag vet inte om det är så, men det känns som att i Europa är festivaler något folket ser fram emot hela året och det gör både festivalerna och besökarna mer energiska.

Är det svårare eller lättare att skriva musik under turnén?

Det är skillnad i alla fall. Innan vi turnerade hade man en fast punkt och det var studion.  Lite mer ordning och reda. Nu när man är ute på turné blir det att man skapar skisser. Alla jobbar väldigt individuellt, kommer på något och förmedlar det vidare till någon annan som fortsätter bygga på.

Vad händer annars med Local Natives?

Vi kommer att fortsätta turnera ett bra tag till. Europa i augusti. Sedan drar vi till Japan och sedan tillbaka till Europa igen. Vi går nog inte in i studion igen förrän nästa år någon gång.

Om jag någon gång beger mig till Los Angeles, vad bör jag kolla in?

Silver Lake. Ligger öster om staden och det är där vi bor och verkar. Det är ett väldigt skönt och avslappnat område, med gott av musikhak och trevliga restauranger. Det stället kan jag varmt rekommendera.

Local Natives spelar på Way Out Wests Linnéscen på fredag (13/8) kl. 18.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA