x

The Amplifetes – tog (om)vägen via nätet

The Amplifetes – tog (om)vägen via nätet

En googling på "The Amplifetes" ger 60 400 träffar. Väljer man att filtrera på sidor skrivna på svenska reduceras antalet träffar till 4 800. The Amplifetes är ett svenskt band som gör tung eklektisk dansgolvspop någonstans i triangeln Kraftwerk-Daft punk-LCD Soundsystem, hittills mest för utländsk publik.

förlaget Marilyn är minsta gemensamma nämnare för de fyra låtskrivarna och producenterna som sedan ett par år utgör The Amplifetes. under inspelningen av debutskivan var det lösa roller men live spelas de elektroniska trummorna av Henrik Korpi:

– Runt 2005 var det ett faktum att allt höll på att krascha för branschen, säger han. Vi var alla ganska trötta på att skriva åt andra, inte kåta på rampljus men trötta på A&r:s med dålig koll. Vi tyckte det var roligt att det återgick till gamla punkgrejen. Släppa grejer digitalt och inte behöva de tråkiga mellanleden.

De digitala vägarna ledde via Youtube till modehuset Robert Cavalli och en låt hamnade i deras reklamfilm. I Frankrike plockade bolaget Believe Digital upp bandet och släpper deras debut där. Den licensieras ut i land efter land via eget skivbolag. Det är alltså i utlandet det har gått bäst för The Amplifetes moderna klubbmusik som låter lite som ett Teddybears på nedåttjack.

Nyligen var The Amplifetes tillsammans med Robyn, Junip, Slagsmålsklubben och jj de svenska bidragen på hippa festivalen Iceland Airwaves. Ett tag efter Hercules & Love Affair, sent i den dekadenta reykjavik-natten, går The Amplifetes med skäggiga sångaren Peter Ågren i spetsen ut på klubben NASA:s scen. Den storhövdade publiken verkar uppskatta showen.

När The Amplifetes debutalbum släpptes i Sverige i mitten av september gick det tämligen obemärkt förbi. Skivan fick nästan inga recensioner på hemmaplan.

– Kanske gillar inte journalister oss. Vi gör lite kantigare musik som kanske tilltalar mer på kontinenten, säger Henrik Korpi.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA