x

"Jag är besatt av hiphop"

"Jag är besatt av hiphop"

Clare Maguire släppte sitt debutalbum "Light After Dark", den 2:a mars. Hon har tidigare gjort musik med bland andra The Streets och Jocke Åhlund från Teddybears. Nu är den brittiska singer-songwritern i Sverige för att öppna för Hurts. GAFFA tog tillfället i akt och kollade läget med Clare Maguire.

Du har blivit jämförd med artister som Annie Lennox och Stevie Nicks. Är det något du strävar efter att låta som?

– Jag har aldrig strävat efter att låta som dem. Det är mer att vi helt enkelt låter ganska likt. Vi har alla ett slags irländskt sound. Och i och med att jag kommer från en stor irländsk familj, faller det ganska naturligt. Det är verkligen hedrande att bli jämförd med dem, men jag hoppas att folk snart kommer börja se mig som Clare Maguire. Ingen annan. 

Du har jobbat med Jocke Åhlund från Teddybears. Berätta.

– Det var helt fantastiskt. Enligt mig är han ett musikaliskt geni och en underbar människa. Vi har spelat in två låtar tillsammans, som jag hoppas kommer inom kort.  Låtarna är väldigt poppiga och jag tror verkligen att folk kommer gilla dem. Det var nog den roligaste studioinspelningen jag har gjort. 

Du är med och sjunger på låten "Lock The Locks" på The Streets senaste album. Hur mycket hiphop är egentligen Clare Maguire?

– Jag är besatt av hiphop för tillfället. Jag är helt galen i Jay Electronica, jag har alltid varit ett Q-tip-fan och min favoritskiva just nu är Kanye Wests senaste "My Beautiful Dark Twisted Fantasy". Jag älskar även grymma textförfattare som ligger i genren hiphops natur. Att spela med The Streets var jättekul och jag hoppas att jag kommer göra liknande samarbeten i framtiden. 

Vad kan du berätta om ditt nya album "Light After Dark"?

– Albumet är precis som jag ville att det skulle bli. Alltså upplyftande, visuellt, episkt och ärligt. Jag ville att alla låtar skulle vara sanna för mig. Det är ett album för alla och inte musik som åtskiljer människor på ett musikaliskt plan. Varje låt har sin egen historia och sin egen känsla. Det är en skiva som jag hoppas kommer kunna växa mer och mer för varje gång man lyssnar på den. 

Hur känns det att öppna för Hurts?

– Det är alldeles häpnadsväckande. Jag älskar verkligen Hurts. De är så visuella i sin musik. Att spela med dem på deras Europaturné är en riktig ära. De får ett sådant erkännande för sin musik när de spelar live och det är de verkligen värda.

Vad har du för planer under våren och sommaren?

– Jag ska i princip bara turnera. Nu är det ju turné med Hurts i Europa. Sen ska jag tillbaka till England och öppna för The Script i en vecka. Sen ska jag ut på min egen turné. Och självklart blir det en del festivaler, så som Glastonbury och V-festival. Sen skriver jag hela tiden, så det blir nog mer material inom kort.

Om du fick välja en artist att samarbeta med, vem skulle det vara?

– Just nu, skulle det vara Kanye West. Just för att jag är så besatt av hans senaste album.

GAFFAs Emanuel Videla gav Clare Maguires album 3/6 i betyg. I recensionen skriver han att Clare Maguires röst är en kraft i sig själv.

Clare Maguire öppnar för Hurts, på Berns, i Stockholm ikväll (lördag 5/3).


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA