x

Idol på egna villkor

Idol på egna villkor

Viktorious Weekend, det är namnet på Viktorius, aka Viktor Noréns, projekt som går ut på att han släpper en ny låt i veckan via sin hemsida. Var sjunde
vecka samlas allt släppt material in och blir till en EP. Och så här kommer det att fortgå, kanske i all evighet.

– Jag sa det redan från början att jag ville göra annorlunda musik men även presentera den på ett annorlunda sätt. Det skulle vara mer en process som
pågick under hela tiden. I vanliga fall släpper man en singel, ett album, beger sig ut på turné och sen är det klart. Jag ville hålla det mer levande, säger Viktor som i samma veva startar upp Club Viktorious.

– Istället för att turnera startar jag en klubb som kommer att leva hela tiden. Jag vill ha samma effekt med musiken.
Viktor, som sedan tidigare frontat Sugarplum Fairy, är noga med att påpeka att han med Viktorius inte har albumformatet som utgångsläge. Låtarna ska helt stå på egna ben, oberoende av varandra.

– Så det finns egentligen ingen röd tråd som passar in i det normala formatet. Att presentera dem på det här sättet känns bara givet.

Trots tankarna om musikalisk lättillgänglighet och viljan att slita sig loss från musikbranschens slentrianlika marknadsföringsprocess är Viktor fortfarande djupt fascinerad av idoldyrkan – ett fenomen som funnits ända sedan rocken kom till byn. För honom handlar det mycket om att hålla sig på lagom avstånd.

– Jag har aldrig varit intresserad av en personlig relation till mina idoler. Jag skulle inte vilja ha Lennon som granne, jag vill inte att han ska ha varit
verklig för mig.

Idoldyrkan bygger ju väldigt mycket på myter kring artisten. Går musik och myter hand i hand för dig?

– Jag tror att de myterna man tidigare skapade är så gott som omöjliga att skapa idag, med tanke på tillgängligheten. En myt skapades så lätt när inte internet fanns och man fick rapporter om Elvis och The Beatles och man inte riktigt hade någon översikt. Nu kan du sitta och följa Britney Spears dygnet runt via Twitter. Enda sättet att få till en myt idag är väl att låsa in sig någonstans och helt skärma av sig från omvärlden, men det känns inte riktigt som att det är värt det.

Du har sagt att "Popmusiken över lag har blivit för hemtrevlig". Och du började göra musik på datorer. Är dansmusiken den nya rocken?

– Alltså, ja det tycker jag. Nerven i rocken är ju fortfarande lika levande som när den kom men jag är helt säker på att om Elvis och The Beatles fanns
idag skulle de jobba med den modernaste tekniken, för det var det de gjorde på sin tid. Om datorerna hade kommit 1969 hade Beatles kastat ut gitarrerna, det är jag helt övertygad om. Jag tycker det är mycket roligare att leva i sin nutid.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA