x

Gruff Rhys talar ut om sitt schampoberoende

Gruff Rhys talar ut om sitt schampoberoende

Vad kan du berätta om din nya skiva, "Hotel Shampoo"?

– Det är en väldigt tankfull skiva på många sätt och vis. Instrumenten agerar i en symbios genom spåren. Jag skulle kalla skivan för ett soundtrack till ett hotell.

Berätta om ditt samarbete med El Perro Del Mar på skivan.

– Jag är ett stort fan av El Perro Del Mar. Jag antar att hennes texter är ganska mörka, vilket gjorde att hon passade perfekt för låten "Space Dust #2". Jag blev verkligen överraskad när hon gick med på att sjunga på låten.

Hur stort är egentligen ditt beroende av schampoflaskor från hotell?

– När jag först började turnera blev jag förvånad över hur mycket saker man fick gratis på hotell. Så jag bestämde mig ganska snabbt för att jag skulle börja samla på just minischampo-flaskor, som man fick gratis. Efter många år var mitt samlande sjukt stort. Jag har till och med byggt mitt eget "monument-of-waste", av alla flaskor. Det tog mig femton år att samla ihop till alla flaskor och jag sov i själva monumentet en natt. Det är ett slags minne från var jag har varit och de människor som jag har träffat, på turnéer. Men nu har jag gett upp mitt samlande på schampoflaskor och samlar istället på skivor.

Hur känns det att komma till Sverige och spela?

– Det är väldigt spännande att turnera överhuvudtaget. Jag har aldrig turnerat med mina soloalbum tidigare. Jag ser fram emot att spela mina sololåtar inför publik från olika länder.

Vad är den största skillnaden mellan att spela solo, jämfört med att spela med Super Furry Animals?

– Att spela live med Super Furry Animals är helt överväldigande. Det är väldigt högt och vi brukar ha videoprojektioner. När jag spelar solo är upplägget väldigt simpelt. Allt är mycket mer bräckligt. Det är en chans för mig att spela musik som är lugnare.

Hur går tankarna precis innan du går upp på scen?

– Mina låttexter. Jag försöker komma ihåg alla texter. Jag har en tendens att röra ihop, dem. Det är nog det jag är mest nervös för. Så innan spelningarna ser jag till att vara nykter så att jag inte ska glömma texterna.

Vad står på din rider?

– Min rider är väldigt enkel. Jag vill ha mycket vatten, mycket öl och lite mat.

Vad lyssnar du på i turnébussen?

– Den här våren är jag väldigt mycket inne på surfmusik. Jag brukar drömma mig bort till Kaliforniens vågor. Inte för att jag kan surfa själv, men jag gillar hela idén kring att surfa.

Gruff Rhys Sverigespelningar:

18 mars - Stockholm, Strand

19 mars - Malmö, Debaser


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA