x

Undercover: Pascal – Orkanen närmar sig

Undercover: Pascal – Orkanen närmar sig

Den gotländska orkanen Pascal drog in över fastlandet med sin släpiga skrammelrock redan 2006. Två skivor senare fann Daggan Stamenkovic inspiration till nästa albumomslag när han var i inspelningsstudion med bandet. Där läste han av en viss undergångskänsla i musiken.

– Hela stämningen på skivan är ganska postapokalyptisk, känslan jag ville få fram var efter att orkanen dragit fram och bara fossiler och sådant är kvar. Jag hittade gamla illustrationer som någon tysk biolog hade tecknat på 1800-talet av växter och djur och kände direkt att det var vad jag letade efter.

Estetiken på omslaget för tankarna till 60-talets psykedeliska konstverk blandat med gotländska fossilstenar. Det är inte ett rockskivsomslag i traditionell mening, med sina växtliknande illustrationer och blygsamma typsnitt.

– Alla genrer har sin estetik såklart, men jag har oftast struntat lite i estetiken med mina skivomslag. Man vill signalera vilken slags musik det är, och kan vara lite på kanten av hårdrocksestetik, men inte göra den grejen fullt ut så det blir klyschigt.

Daggan Stamenkovic är grafisk formgivare i grunden. Som skivbolagschef på Novoton är han inblandad i samtliga omslag till skivorna som släpps.

– Jag tycker att skivbolagsprofilen och omslag hänger ihop och har alltid gillat skivbolag som Factory som hade en tydlig grafisk profil. Med Orkanen närmar sig var det viktigt att allt skulle stämma på ett känslomässigt plan, det ska inte vara en rockklyschig grej. Man ska kunna köpa skivan för att det är ett fint omslag och genom omslaget fatta vad för slags musik det handlar om.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA