x

Tillbaka med stil

Tillbaka med stil

Duon berättar för GAFFA vad som krävts för att fortsätta hålla ihop efter ett decennium.

– Ärlighet och lojalitet, säger Fille. Det kanske låter stort, men det är också egenskaper som jag tycker är viktiga på andra plan. Vi är barndomsvänner som rappade på ungdomsgården som unga och drömde om att komma hit vi är idag. Hade vi inte varit lojala och ärliga mot varandra hade vi nog inte suttit här nu.

– Eftersom vi träffades vid en ung ålder förstår vi varandra utan att säga något, säger Ison. Det gör att vi aldrig tjafsar. Sen ger vi varandra andningsrum. Vi åker ut och uppträder en hel del och det blir långa sträckor ihop, när vi inte gör musik träffas vi inte lika mycket så när det blir dags att åka ut så ser man fram emot det igen. 

Ison & Filles kommande album släpps under en tid då svensk hiphop upplever en peak med många verksamma akter och mediekanaler att nå ut via. Men duon har uthärdat svårare tider.

– Åren 2003-2004 var det tufft, säger Ison. Det kändes som att svensk hiphop hade en fot i graven. Många grupper som man kom upp med la av och det var svårt att få inspiration. Det fanns stunder då man undrade om det fanns någon som förstod det vi håller på med och om man ska göra något annat, men känslan gick över efter ett år och sen var det bara att tuta och köra.

– Man har ett starkare självförtroende nu som gör att man inte tar onödiga grejer på stort allvar. När vi kom förbi de där tuffa åren var det som att vi var

hungrigare än någonsin och ville verkligen ta allt till en högre nivå. Men man uppskattar sådana tider, de påminner oss om att aldrig bli för bekväma, så vi inte hamnar där igen.

På nya plattan hörs många bekanta röster, som Newkid, Daniel Adams-Ray, Stor, polarna i Highwon och Veronica Maggio. Fille berättar för GAFFA att nya albumet "För Evigt" bär spår av deras historia och att fansen kommer känna igen sig i deras uttryck och stil.

– Tiderna förändras och vi med dem, men man känner nog igen attityden och de ämnena vi väljer att skriva om. Många av låtarna är tillbakablickande 

på något sätt, så det är mycket av våra tankar kring saker vi varit med om under åren. Men berättandet har fått ta större plats. Vi kände att vi ville göra en skiva som sa lite mer om oss och vad vi gått igenom. Jag ser våra skivor som en form av dagböcker. De är tidsdokument för vad vi har gått igenom under de perioder vi skapat våra skivor.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA