x

En familjehistoria

En familjehistoria

 

Det Vackra Livet är sprunget ur en bortgången mormors minnesbitar och nedskrivna textstycken om ett svunnet liv. Beskrivningar av ett enkelt, men samtidigt komplicerat liv. Ett liv utan pretentioner. Men lika mycket är Det Vackra Livet ett avtryck av sångaren och textförfattaren Philip Ekströms person och erfarenheter. Med sig har han brodern Henrik Ekström som han till vardags även spelar tillsammans med i The Mary Onettes.

– Det kändes redan från början som om Det Vackra Livet var ett familjeprojekt. Stor del av skivan handlar om Philip, och hans liv, säger Henrik. Men samtidigt är det till viss del grundat i mormors texter och det är jag ju en del av också. Det föll sig naturligt att det bara skulle vara vi två. Vi har gjort musik tillsammans ända sedan vi stod i källaren och harvade som barn.

Philip skrev skivan mer eller mindre i det fördolda, och varken Henrik eller någon annan lyssnade på det i förväg. Inte så mycket för att det fanns någon tanke om hemlighetsmakeri utan för att processen gick så snabbt att Philip helt enkelt inte hann spela upp det innan det var klart. Den här gången var dessutom, till skillnad från The Mary Onettes, texterna skrivna på svenska.

– Henrik blev lite chockad när jag berättade att jag skrivit texter på svenska. Han hade svårt att föreställa sig hur det skulle låta. Det var inte tanken att det skulle bli en skiva först men sen bestämde vi oss. Henrik tyckte det var så bra att han pushade på för att det hela skulle släppas.

Ställer man högre krav på sig själv som textförfattare när man skriver på sitt modersmål?

– Både ja och nej. Jag kan känna att om det inte finns tillräckligt med substans i orden så kan det bli svårt att göra det med nån slags trovärdighet. Jag känner högre krav på att det ska vara genomtänkt och att man skriver något som verkligen betyder något. Alltså att jag på svenska verkligen måste skriva texter som betyder något för mig personligen för att jag ska kunna med att sjunga det.

Ljudbilden påminner mycket om den av The Mary Onettes. Bombastiska gitarrer och ekande trummor, svepande syntar ochreverbreglaget fastkilat i de övre regionerna. Allt utmejslat med en osviklig känsla för detalj och atmosfär. Just den här ljudbilden och dess referenser är något som bröderna har fått prata en hel del om under åren.

– Ja, det där kan bli lite tjatigt att prata om, säger Philip. Visst, det är rent ljudbildsmässigt snarlikt det här 80-tals-episka som vi har kört med innan. Men det har aldrig handlat om att kopiera någonting. Det är som med en viss klädstil. Man byter inte stil över en natt liksom. Mina ord och mina texter förstärks av den här ljudbilden och därför är det så vi framför det. That's it. Det är inte mer än så.

Brödraproblematik i band är ingenting nytt. Två kända exempel är Noel och Liam Gallagher i Oasis och Jim och William Reid i The Jesus And Mary Chain. I båda fallen innebar bråken mer eller mindre slutet. Detta är dock inget som oroar Philip och Henrik Ekström. Och trots att de avbryter och rättar varandra titt som tätt så menar de att de kommer väl överens, åtminstone numera.

– Vi har haft en del konflikter men de har vi lagt bakom oss. Det handlar om att växa upp från det där. Vi är två förståndiga herrar nu. Man vill ju vara ordentlig och inte hålla på och stöka nu liksom. 

Man får en känsla av att det inte bara är bröderna Ekström som är inblandade i Det Vackra Livet. Pappa hängde med The Mary Onettes på turnéerna ibland och är nu lite bekymrad över att "de andra killarna" inte är med den här gången. Mamma Anne är inne på gruppens sida på Facebook och kommenterar titt som tätt. Hon är ett fan. Men hon är även ängslig över att det hela låter lite ledsamt.

– Ja, mamma gillar oss, men hon vill ha lite mer "go" i låtarna. Samtidigt är hon lite bekymrad över texterna. Hon vill veta vad jag sjunger om. Då är det svårt att öppna upp sig helt och förklara det. Vi är väldigt tajta i vår familj men känslomässigt kan det var lite stängda dörrar här och där. Jag kan inte dölja mig i svenska texter och ju äldre jag blir desto viktigare tycker jag det blir att göra musik som avspeglar mig själv.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA