x

Skrammelrock utan hemliga referenser

Skrammelrock utan hemliga referenser

I London 2009 satt Max Bloom och Daniel Blumberg hemma och var uttråkade. Bandet Cajun Dance Party som de båda spelade i hade somnat in och följaktligen var de sysslolösa. I Max sovrum började de skriva låtar ihop utan någon egentlig tanke på vad det skulle leda till. Det visade sig bli en produktiv tid och efter ett tag insåg de att det kanske var läge att dra ihop folk till ett nytt band.

– Vi lyssnade på mycket gitarrbaserad rockmusik det året, som Dinosaur Jr. och Sonic Youth. Jag blev ganska överväldigad av vad de gjorde och intresserad av hur man kan skapa olika gitarrbaserade ljudbilder. Hela den tiden öppnade mina ögon för vad man kan göra med ett instrument, säger Max Bloom på en knastrig telefonlinje.

I april 2011 släpptes bandets debutalbum som utgjordes av de låtar Max Bloom och Daniel Blumberg spelat in och producerat hemma själva. Vid det laget hade basisten Mariko Doi och trummisen Johnny Rogoff involverats i bandet som hade fått namnet Yuck. I England var den enade kritikerkåren inte sen med att göra självklara jämförelser mellan Yuck och deras musikaliska föregångare Dinosaur Jr. och Teenage Fanclub, och i förbifarten nämna bristen på originalitet. Medlemmarna i bandet själva förnekar sig dock inte, deras inspirationskällor från 90-talet är för uppenbara.

– Det är oundvikligt att inte bli jämförd med liknande band, men jag har inget emot det. Vi spelade ett par gånger med Teenage Fanclub, och när de blev stora jämfördes de hela tiden med band som Big Star och liknande 70-talsrockband.

I våras spelade Yuck på South by Southwest-festivalen i Austin, Texas. När de gick omkring på festivalområdet kom en kille fram till dem och frågade om de inte kunde spela på en festival som han arrangerar varje år i Sverige. Max Bloom är entusiastisk inför att komma till Göteborgs Way Out West i augusti med sitt 90-talsdoftande indierockband Yuck.

– Jag har aldrig varit i Sverige, och killen som kom fram till oss på gatan var riktigt trevlig, så jag ser fram emot det enormt mycket.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA