x

Mellan dröm och verklighet

Mellan dröm och verklighet

"For the wolf, a good meal" kom till efter en rad tumultartade händelser. Wendy McNeill förlorade sin mor och ur det föddes en karaktär, en stark modersarketyp, och blev en del av det nya albumets historia. När GAFFA når den kanadensiska singer/songwritern pratar hon vitt och brett om de olika karaktärerna i "For the wolf, a good meal", som är sju till antalet. Det handlar bland annat om Fred the Fish, som till en början är av feg sort.

– Men det fina med personerna är att de ändras under historiens gång. Fred the Fish utvecklas och blir till den modigaste karaktären på hela skivan, säger Wendy.

Mycket av händelserna och personerna i "For the wolf, a good meal" har vaknat via Wendys drömmar. Oftast handlar det om de segment man får till sig i samma stund som ögonen öppnar sig.

– Samtidigt har jag velat samla alla drömmar och historier och göra det till en återhållen historia, som inte bara stannar i en låt utan fortsätter genom hela skivan. Man kan säga att temat är den gråa zonen. Det som sker mellan lugnet och det kompletta kaoset. Det som faller mellan den svarta och vita stolen.

Wendy McNeill tar upp skilda men ändå lika smått tabubelagda ämnen som pacifism och fysiskt våld; om det finns tillfällen då det faktiskt är ok att slå någon på käften.

Jämförelser med Kate Bush och Tom Waits är svåra att undanhålla när man tar sig an Wendys musik. Men hennes egna influenser grundar sig lika mycket i den litterära världen. Författare som Carson McCullers och Jeanette Winterson ligger henne varmt om hjärtat.

– Särskilt Jeanette Winterson har inspirerat då hon i sina böcker gärna skiftar mellan dröm och verklighet.

Från album till pjäs

Kärleken drog Wendy till Sverige. Här har hon dock fortsatt det inkörda spåret att förena musik med teater. Med en bakgrund i den sistnämnda branschen föll det sig naturligt att kombinera de två delarna hon brinner mest för. De stora framtida planerna går ut på att göra en pjäs av "For the wolf, a good meal". Ett projekt hon har jobbat med de senaste sex månaderna. Om allt går Wendys väg sätts pjäsen upp här i Sverige, men även i Kanada. I samband med detta har hon även ett samarbete på gång med en symfoniorkester.

Vi återkommer till de kulisser som "For the wolf, a good meal" bygger upp, från undervattenscener där Eddie figurerar som virvelvind, till de platserna som så småningom ska möta teaterscenen. Wendy ser framför sig mörka silhuetter och ständigt gäckande skuggor. Abstrakta figurer svåra att sätta ord på. Skiftet mellan dröm och verklighet.

Ikväll (25 maj) har Wendy McNeill releasefest för "For the wolf, a good meal" på Södra Teatern i Stockholm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA