x

Tid för de la Cour-darkness

Tid för de la Cour-darkness

Under 90-talet var Eskilstunabandet Yvonne med Henric de la Cour bakom mikrofonen ett av de mörkaste stjärnorna på indiescenen. 2002 bröt medlemmarna med varandra och tillsammans med Yvonne-medlemmen Christian Berg formade Henric Strip Music, som enkelt uttryckt kan beskrivas som ett Yvonne med rockdrömmar. Även Strip Music ligger nu på is, och Henric berättar att den stundande solodebuten har varit en lång process.

– Min kompis Christian Berg tjatade på mig ganska länge om att göra ny musik. Jag var inte sugen på att göra någon musik sedan senaste skivan med Strip Music, när vi gjorde den tänkte jag att såhär ska det inte vara att göra musik. Det tog tre-fyra år, sedan kom Christian en dag hem till mig med utrustning och vi började spela lite. Då tyckte jag det var kul att höra min egen röst igen, säger Henric de la Cour.

---Avskalat---

En pratstund med Richard Lindh, som en gång spelade synt i Yvonne, gav Henric en likasinnad producent och sedan har skivan vuxit fram under två års tid. Henric och Richard visste vilken skiva de ville göra och skred alltid till verket under avspända förhållanden.

– Jag ville inte göra en superbombastisk historia som med Strip Music. Vi försökte skala av, inte använda så mycket instrument. Det gällde att hålla det simpelt, så att jag skulle kunna klara av att vara helt själv på scenen om live-uppträdanden skulle komma på tal.

Skivbolaget Progress Productions blev intresserad av Henrics soloprojekt och efter vissa överväganden från artisten skrevs skivkontrakt. Det viktigaste i Henrics ögon var att skivan gavs ut av människor som uppriktigt gillade musiken.

– Innan det här gjorde jag i princip ingenting musikmässigt på flera år, bortsett från när någon kompis frågat om enstaka inspelningar och liknande. Jag var tvungen att släppa musiken ett tag.

---de la Cour-darkness---

Musiken på solodebuten följer en logisk linje från Yvonne och Strip Music. Henric beskriver soundet som typisk "de la Cour-darkness" och berättar att alla som följt hans band vet vilket mörker han pratar om.

– Jag har alltid haft en melodisk ådra, all musik jag gör blir ganska poppig. Jag har svårt att bara skrika, att bara hålla det stenhårt. Jag har faktiskt ingen aning om vad det beror på, jag har bara gjort sådan typ av musik.

Låten Dogs gav en försmak av vad som komma skall, när den lades upp på Youtube i slutet av februari. Influenserna från band som The Cure och Joy Division går lätt att skönja, två band som var uttalade influenser för Yvonne och Strip Music. Henric tycker inte heller att skapandeprocessen skiljer sig särskilt mycket från hans äldre alster.

– Det är ungefär som tidigare, jag pratar med Richard om vad som håller och vad som inte håller. Men sista ordet är mitt, det har det alltid varit, åtminstone i Strip Music.

---Nya förutsättningar---

Det har dröjt nästan två decennier av musikskapande innan Henric släpper sin solodebut. Enligt honom själv är det inte alls särskilt märkligt:

– Det är ganska självklart att jag gör en solopryl nu. Förut har jag alltid tyckt att det är tuffare med band än en soloperson. Nu har ju dessutom förutsättningarna ändrats rent tekniskt, idag går det att spela in musik själv. För tre år sedan trodde jag inte att jag skulle göra det här, det krävdes andra för att få mig att gå solo.

Henric är också aktuell som huvudperson i en Svt-dokumentär av Jacob Frössén, som tidigare regisserat En film om Olle Ljungström. Henric tar det hela med ro:

– Det är inte som att Svt kommer hit och bankar på dörren. Jag ser det som ett dokument över vad man gjorde. När han sa vad han ville göra för dokumentär tackade jag ja.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA