x

Feist klar med nummer ett två tre FYRA

Feist klar med nummer ett två tre FYRA

Då Feist först kom på tapeten var det med en slags Norah Jones-etikett för indiefolket. Sedan dess har mycket vatten runnit under de musikaliska broarna och idag skulle nog namnet på den kanadensiska sångerskan väcka mer igenkännelse bland många musikentusiaster än ovan nämnda Jones. Detta hålls inte minst det stora genombrottsalbumet The Reminder från 2007 skyldig för. Albumet som slängde ur sig hitten 1234, en låt som senare, tack vare en snyggt koreograferad video och inte minst reklamfilmen för iPods, gjorde Feist till något var mans öra kände igen. GAFFA träffade den kanadensiska sångerskan i en molnig zen-trädgård för att prata om nya albumet, låtar som förändrar ens liv och karriär och om Mupparna.

---Den oregerliga hitten---

– Det roliga är att jag hade väldigt lite attgöra med hur stor hitten 1234 blev, förklarar Feist.

– Jovisst, jag hade tackat ja till att vara med i iPod-reklamen men det är ju massa låtar som är med i reklamfilmer utan att bli fenomen på det sättet. Och det är inte att jag på något sätt beklagar mig eller är upprörd över att den blev så stor, men låten står ganska ensam bland mina andra och är inte direkt någon sanningsenlig presentation av vem jag ärsom artist, beskriver sångerskan, med det fullständiga namnet Leslie Feist, sin stora hit. En låt som hon ibland kände gick sin egen väg.

– Det var som om låten fick helt eget liv och ibland även tog kontrollen över mitt liv, och jag var endast med som en passagerare på den här egoistiska snöbollen till låt, som bara blev större och större utan att den nödvändigtvis hade varken mig eller resten av albumet med sig, fortsättersångerskan.

Därför är hon också tydlig med att hennes nya album förmodligen inte slänger ur sig en låt med samma omfång.

– Jag har inte försökt att återskapa förhållandena kring 1234 och den senaste skivan; det hade ändå varit omöjligt. Jag har förflyttat mig som musiker och människa, det tror jag är det absolut sundaste för en artist. Och om jag inte får en hit av samma storlek igen är jag nöjd ändå. Det skulle snarare vara en lättnad, säger den 35-åriga sångerskan.

---Samband mellan musik och omslag---

Det har dock på inget sätt hållit Feist borta från att plocka upp gitarren igen och skapa mer musik. Nu är hon färdig med uppföljaren, Metals, och även om det har gått fyra år sedan The Reminder känner Feist inte att hon har varit borta någon längre tid.

– Är fyra år verkligen så lång tid? Det tycker jag egentligen inte att det är. För mig känns det ganska rimligt när man tänker på att jag turnerade nästan nonstop i två år efter mitt senaste album. Därefter tog jag uppehåll på ett år, helt fri från musik, och sedan började jag skriva låtar till
det nya albumet. Och eftersom The Reminder och Let It Die (Feists tidigare album, red.anm.) skrevs och spelades in direkt efter varandra kände jag att jag hade sparat ihop tillräckligt med semester för att hålla året ut, säger Feist med ett skratt, innan ansiktet förändras och blir allvarligare.

– När man turnerar så mycket som jag gjorde, slutar det med att man faller in i samma spår. Det är egentligen inte därför att det sliter på stämman, utan när man har sjungit samma låtar flera hundra gånger börjar man att köra i samma cirklar och låtarna börjar att sätta sig under huden, på ett negativt sätt. Så jag hoppas att man på den nya skivan kan höra att jag var bortalänge nog för att lägga dåliga vanor åt sidan igen. Att min musikaliska svarta tavla har torkats ren igen, säger Feist.

Resultatet är albumet Metals som spelades in i Big Sur, Kalifornien, tillsammans med sångerskans sammansvetsade grupp av musiker, som bland annat innehåller landsmannen Chilly Gonzalez. Skivan är i högre grad än tidigare inspelad live med fullt band och är ett album som Feist själv beskriver som råare och vildare än något hon tidigare har gjort, vilket också avspeglar sig på skivomslaget, som visar ett rått och klippigt landskap med ett vissnat träd som bildar ett stort F. Ett omslag som för övrigt gavs ut som en målarbok som hennes fans själva kunde färglägga.

– Det är första gången som jag tydligt känner att det finns ett samband mellan konst och musik, lite som en bok. Och jag vet att man inte ska döma en bok eller en skiva efter omslaget, men uppriktigt sagt, det gör man ju. Om du kan välja mellan tre olika paperbacks så väljer du ju den som ser mest spännande ut, låter det ursäktande från sångerskan.

---Kul med 1234---

Även om Feist inte förbereder sig på en allomfattande hit som hon fick med 1234 och The Reminder, som fram till dagens datum sålt över 2,5 miljoner exemplar, är hon väldigt tillfreds med sin situation. Hon har nått ut till en publik som inte kände till henne tidigare och hennes stjärnstatus har också gett henne möjligheten att uppträda helt utanför sitt element. En hit i USA medför nämligen ofta framträdanden på olika tv-program och talkshows, men i samband med The Reminder hamnade Feist i mer atypiska situationer, bland annat ett besök hos den amerikanska komikern och programledaren Stephen Colbert samt hos dockorna på Sesame Street.

– I Colbert Report var det första gången som jag inte bara uppträdde med en låt, vilket är det normala för musiker i den situationen. Men Stephen Colbert är ett storta fan, nästan lika stort fan som jag är av honom, så jag blev också intervjuad i programmet vilket var fantastiskt, berättar Feist som därefter även dök upp som ängel i julutgåvan av programmet. Hennes första uppträdande blev inte mindre minnesvärd av det faktum att Colbert, medan Feist spelade i programmet, dansade runt iförd samma blå paljettklänning som Feist hade på sig i videon till 1234.

1234 hade också en framträdande roll i Feists uppträdande i barnprogrammet Sesame Street där texten mycket pedagogiskt gjorts om till en sång om glädjen till att räkna.

– Det var en mäktig upplevelse att träffa dockorna och inte minst de människor som lägger hela sitt liv på att väcka dessa fantastiska varelser till liv. Och jag ljuger inte när jag säger att en av dockorna, Telly, flörtade vilt med mig! Han gav mig hela tiden små blickar och när jag tittade på honom blev han genast generad och tittade bort, och om jag rörde honom blev han alldeles nervös som en förälskad tonåring.

– Dockorna och människorna bakom är helt enastående, låter det entusiastiskt från Feist som gjorde ett så bra framträdande på Sesame Street att hon blev erbjuden en liten roll i den kommande The Muppet-filmen, sida vid sida med personer som George Clooney, Dave Grohl och Ricky Gervais. Allt som allt är det inget som tyder på att Feists stjärna är nära att falla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA