x

Samling – missnöjda glädjespridare

Samling – missnöjda glädjespridare

Grekland krisar, Europa krisar, världen krisar. Saab krisar men ägaren cashar in. Facebook tjänar miljarder men söker ändå stöd. Och får det via vår regering, via EU. Det är en märklig värld vi lever i. Mitt i den verkar Samling.

De sjunger om den mäktige, rike men ensamme mannen. Om likriktning – hur vi hoppar utför stup bara för att vi har blivit tillsagda att göra det. Bäst att följa med. Man kan prata om proggnostalgi, men faktum är att ämnena känns lika relevanta nu som när det sist begav sig.

– Det skulle vara så sjukt tråkigt för oss att skriva precis som något gammalt proggband. Att skriva om något som skedde då. Musiken i sig har ju vissa influenser från den tiden. Men texterna handlar ju mer om att man tittar på nuet och hur man känner sig nu. Det finns ju en del grejer man stör sig på, säger Max Groundstroem, sångare i Samling.

Man får intrycket av att ni är ett missnöjesband.

– Det låter ju peppande, haha. Nä, men det var väl Lou Reed som sa, nu försöker jag inte jämföra mig med Lou Reed och så, men det var väl han som sa något i stil med att "det är ingen som tar upp mina glada låtar, de tar bara upp mina dystra texter". Men det är klart, ibland kan det kännas lite onödigt att prata om hur bra allting är. Det känns ibland som att musik inte behövs till det. Det är skönt, tycker jag, att skriva om dystra saker men spela upp dem med positiv musik. Det är som att man pratar om något trist och mörkt på ett jävligt roligt sätt. Det blir en sorts kontrast.

Så ni går inte runt och är dystergökar mest hela tiden?

– Nej, nej, så är det ju inte. Men samtidigt, det sista året har väl varit lite dalar för några medlemmar i bandet.

I en av alla recensioner av bandets nyligen släppta debut "När mullret dövar våra ögon blir vi rädda" hävdas det att projektet Samling inte hade kunnat göras av ett gäng 70-talister. Att det liksom går i cykler och nu är det 80-talisternas tur. Men Max påpekar att de inte hade någon särskild mall att följa.

– Vi bara gjorde det som vi kände för utan press utifrån. Inga idéer innan musiken kom till. Det här kommer att låta så töntigt, men musiken skrev sig själv. Planen var egentligen att det skulle bli som det blev. Att vi inte skulle hålla oss inom några ramar. Man gjorde en låt, man skrev texterna till den och så gick man vidare.

Är det viktigt för er att vara tydliga? Det är inte många metaforer i er musik, och om det är det är det ganska tydliga sådana.

– Jag vet inte om vi har tänkt på att det ska vara så. Det var så det blev. Vissa låtar är ju sådär skriva på näsan, men det tycker jag ju om! Jag tycker det är skönt. Ibland kan det vara en befrielse att bara säga: "fan, du är så jobbig. Dra åt helvete", liksom. Och inte skriva om det till: "träden dör ut och solen går ner".

---Tid för turné---

Nu laddar Samling för den stundande turnén. Något de alla sju i bandet verkligen har väntat på och längtat till. Och Max poängterar flera gånger att i Samling är varenda kugge i bandet viktig och att han själv aldrig har varit med i ett band där alla är så taggade på sin uppgift.

– Vi vill spela för dem som inte tror att vi kan spela live och vi vill spela för dem som bara vill höra musiken.

Beträffande förberelser innan spelningar berättar Max att han är ganska så vidskeplig av sig. Det ska göras på ett visst sätt. Oftast skrålas det hockeykör-liknande ramsor innan det är dags att beträda scenen. När de besökte by:Larm tog de hjälp av en recensents namn för att ladda inför konserten. En person ett par dagar innan hade skrivit ner bandets liveframträdande.

– Det var mer att vi skrålade "ooooåååååÅÅÅÅH" … och skribents namn. Det var inte en jättesågning, mer att hon outade mig, som alla gör. Hon hade skrivit att jag hade sagt "nu kör vi!" och så hade ingen kört. Alla hade undanhållit recensionen för mig under hela dagen. Men till slut fick jag se den. Men den bara peppade oss att göra en riktigt bra spelning dagen efter.

Gick du in på scenen och bara: "Nu kör vi!"?

– Jag tänkte ju på det, att nu ska jag låta bli att säga det för annars skulle hon ju säkert att skriva om det igen, haha.

Samling ser man på dessa platser under vintern (fler datum kan tillkomma): 

29/10 Stockholm, Lönelördag @ Strand
4/11 Örebro, Klubb Kaos @ Satin
18/11 Växjö, Kafé De Luxe
19/11 Göteborg, Truckstop Alaska
7/1 Malmö, Debaser
27/1 Umeå, Scharinska

Köp biljetter via GAFFA.se/live


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA