x

Undercover: Skriet – "Det beslutande organet"

Undercover: Skriet – "Det beslutande organet"

Vem: Jacob Frössén och Isak Sundström, Tova Mozard fotograf.
Var: Clärchens Ballhaus i Östberlin.
Vad: Det beslutande organet, uppföljaren till hyllade debutalbumet.

Skriet består av Isak Sundström, även sångare i Pascal, och dokumentärfilmaren Jacob Frössén. För två år sedan startade de projektet med ett självbetitlat album som togs emot mycket väl. Efter succéstarten har Sundström arbetat vidare med Pascal och Frössén har fortsatt med sitt filmande.

Men när höstmörkret kröp sig närmare inpå inspirerades duon till ett nytt album. Det beslutande organet handlar om det febrila och omöjliga försöket hos människor att försöka besluta om och fastställa saker och ting. Den ensamma scenen på omslaget är lika ödslig som ljudbilden men på samma gång även vacker. I sin musik förenar duon det smärtsamma med minnen av det vackra.

Vad ville ni säga med omslaget?

– Vi är inte de som sätter oss ner och analyserar och tänker för mycket om omslaget, även om vi tycker att det är viktigt. Tova Mozards foto kändes bra och passande. Det finns något fint över tomma platser, speciellt gamla danspalats, stadshotellsdiskotek eller dansbanor, där det är meningen att det ska vara folk och aktivitet, fast där det av någon anledning är dött och folktomt. Och så finns det något förväntansfullt över den lilla scenen på fotot, säger Jacob Frössén som utgör ena halvan av Skriet.

Den strikta typografin är smakfullt utvald för att göra Tova Mozards foto rättvisa. Det är svårt att tro att Clärchens Ballhaus i Östberlin normalt är fyllt av människor som kommit för att dansa tango, cha-cha eller vals. Man hade aldrig heller kunnat gissa att den som köper skivan också får en bild på en apa.

– Man kan till exempel hänga upp den på väggen. Man får också med alla texter tryckta på fint matt papper, säger Jacob Frössén.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA