x

Livräddarpop

Livräddarpop

Carl Johan Lundgren, sitter i Stockholm och väntar på att det musikaliska frö han planterat med sitt musikprojekt Vit Päls ska gro och frodas. Skördetiden inleds i januari, i och med släppet av Vit Päls första egentliga album, Nånstans ska man va och fortsätter med vårens turnédatum. 

Häromåret kom debuten Nu var det i alla fall så, en charmigt spretig och rosad samling inspelningar som Carl Johan gjorde 2005-2009, i urval av First Floor Powers Karl Jonas Winqvist. Den här gången har Carl Johan gjort en tematisk gallring.

– Jag gjorde som jag alltid gör, satsar på kvantitet, skrev en jävla massa låtar och när det började kristalliseras vad den här skivan skulle handla om, skrev jag ännu fler låtar på det temat för att få ihop skivan till en berättelse. 

Albumet handlar om att släppa sargen, och att se saker utifrån. Till skillnad från tidigare har Carl Johan flyttat runt mycket, plockat med sig sin Korgsynth, akustiska gitarr och dator och spelat in där han befunnit sig just för stunden.

– Vi har ju varit så otroligt många, jag har säkert spelat med femtio musiker men det var först när Nu var det i alla fall så kom ut och vi fick så pass mycket spelningar som gjorde att man fattade vem som var beredd att satsa. De är väldigt viktiga, jag tror inte jag hade klarat mig utan deras feedback och våra samtal om hur man gör bra pop. Och nu så repar de in de nya låtarna i Malmö utan mig och gör egna tolkningar av dem. De är nog glada att slippa mig i replokalen, jag är så otålig.

Carl Johan beskriver Vit Päls som en mast att hålla sig i när livet svajar.

– Jag vet inte om det var Strindberg som sa det, att jag kan gå genom mina djupaste depressioner men det gör ingenting för som författare kan jag sitta utifrån och betrakta och reflektera över vad som händer. Jag kan känna att om jag inte hade gjort det här så vet jag inte hur jag hade överlevt. För mig handlar det om ett behov att uttrycka mig. Det räddar livet på mig, därför blir det på riktigt och därför tror jag att det blir intressant för andra.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA