x

11 Essentiella – februari 2012

11 Essentiella – februari 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify och prova GAFFA Spotify App här

1. National Anthem - Lana Del Rey

Man blir inte förvånad av att Lana Del Rey har kommit att bli en av musikvärldens stora snackisar. National Anthem är en märklig och givetvis salig blandning av musikaliska dimridåer, r'n'b-inspiration, rap-stick och David Lynch-mysticism. I mitten av allt hör vi också en person som svävar en meter över allt annat.

2. Feeding Line - Boy & Bear

Belackarna menar på att Boy & Bear endast går in för att efterapa Fleet Foxes. Men går man in med den inställningen missar man en hel del godis – som Feeding Line. Låten tar sats ur den direkta baskaggens studs och växer till sig ordentligt. Det kan mycket väl vara så att vi här hör stadiumfolkrockens nya omslagspojkar.

3. Det regnar och brinner - bob hund

Låter som miljarder kanske inte bär på något klipp och klistra-unikt spår som Det överexponerade gömstället, men här finns annat att glädjas åt. Exempelvis den discosprattliga dängan Det regnar och brinner. Titeln må ge deppig status, men det här är dryga fyra minuter popperfektion i soligaste slag. "Låter som miljarder" släppas på cd, vinyl och digitalt den 14:e februari.

4. Giddy Up - Linnea Olsson

Det fixas, det trixas och det samplas och ut strömmar cellovågor – mjuka och hårda och överväldigande. Som en mer abstrakt variant av Ane Bruns nya popdräkt. som ett mer direkt komplement till Nils Frahms mästerverk, Felt, från 2011. I Giddy Up suddas gränsen mellan popmusik och klassisk musik så sakteliga ut.

5. Comeback Kid - Sleigh Bells

Derek E. Miller och Alexis Krauss går vidare med en låt med klar hitpotential. Man får intrycket av att hipsterduon från Brooklyn vill nå ut till en större publik utan att för den delen rucka på kvalitén. De lyckas. Comeback Kid är som att höra Allsång på Skansens husband köra rrriot girl-rock, med distad synth.

6. Real Woman - Betty Wright and The Roots

Betty Wrights återkomst till musiken kunde inte göras så mycket bättre. I alla fall inte när man spårar in sig på Real Woman. Klassisk soul får helt nya och fräscha r'n'b-slingor via de oerhört begåvade musikerna i The Roots. 70-talsklassikern Danger! High Voltage känns inte alltför avlägsen.

7. Hey Joe - Liz Green

Vem hörs och syns mest? I ett ständigt brus av nästa förgrening av dubstep eller hetsig eklektisk musik från Brooklyn – som blandar mongolisk strupsång med de gamla vanliga indiegitarrerna – sticker Liz Green ut med råge. Och hon gör det med en enkel, likaledes unik röst, ett simpelt ackord och en mörkdimmig ljudbild.

8. Beväpna dig med vingar - Thåström

Det handlar inte om några vingar att flyga ut över ängarna med. Det handlar mer om det som var och det som kommer. Om att inte kunna sova på grund av saknad. Thåström är tillbaka på sitt egna Thåströmska sätt. Med upprepningarna och med fötterna nära avgrunden nära. "Så beväpna dig med vingar, med vingar, å med vingar."

9. 99 to 1 - Liberteer

Man blir sällan besviken på Relapse Records-släpp. Liberteers albumdebut på bolaget är inget undantag. Mitt i en orkan av hat mot överheten runt Wall Street släpper detta enmansprojekt ur sig kaskader av slagord. 99 to 1 är uppfriskande anarcho-grind med grav uppfinnesrikedom. Rekommenderas varmt.

10. Sidewalk Safari - Chairlift

GAFFAs Kristofer Elofsson var inte helt övertygad om Chairlifts storhet, men vissa delar av det färska albumet Something ger mer än tröttsam återupprepning av 80-talet. Och vi instämmer helt när skribenten ovan menar att Chairlift är som bäst då Caroline Polacheks svala sång får sväva lätt över musiken, som i Sidewalk Safari.

11Alla för sig - Jonas Lundqvist

Tidigare kallade han sig för Jonas Game och sjöng på engelska. I mars återkommer Jonas Lundqvist till klubbarnas söndriga spotlights med nytt album, på svenska. Alla för sig tar språnget ur Göteborgsscenens hjärtat-utanpå-pop men har en mer smakfull återhållsam ton. Klart är dock: den som gillar Jonas Game gillar även det här.


Lyssna på 11 Essentiella på Spotify och prova GAFFA Spotify App här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA