Satsar på kredd

Satsar på kredd

I mitten av februari släpptes ett nytt album med Lena Philipsson, Världen snurrar. Nytt på flera sätt – samarbetet med tidigare låtskrivaren Orup är borta och istället bidrar ett flertal låtskrivare och producenter.

– Det var väldigt spännande. Tidigare har det varit ett väldigt tajt samarbete med Orup, men nu var det en utmaning att testa det här, säger Lena Philipsson.

Det är inga dåliga namn heller: Veronica Maggio, Markus Krunegård, Timbuktu, Mange Schmidt, Kaah, Christian Falk, Vanessa Falk och Håkan Hellströms samarbetspartner de senaste skivorna: Björn Olsson. Alla har de bidragit till det nya albumet. Kanske skulle man kunna säga att hon nu arbetar med lite större kritikerfavoriter. Om de nya låtskrivarna och producenterna öppnar ögonen hos en helt ny publik vet hon däremot inte.

– Mycket handlar ju helt enkelt om man gillar en låt eller inte. Kanske lockas några nya lyssnare, men jag tror att det handlar mycket om låtarna, säger hon.

För Lena Philipsson blev det en omställning att gå från ett väldigt tätt samarbete med Orup till att plötsligt samarbeta med flera låtskrivare och producenter. Utöver nya låtskrivare och producenter har Lena Philipsson nu hamnat på Universal-etiketten Stranded. Traditionellt sett ett skivbolag som stod för nyskapande svensk popmusik under 80-talet och som sedan väcktes till liv för något år sedan med exempelvis Håkan Hellström och Anna Järvinen i sitt stall. Det är Isse Samie, A&r, som i stor utsträckning har styrt upp arbetet med det kommande albumet.

– Han var helt ny för mig när vi började arbeta med albumet. Det har varit speciellt men fungerat bra. Han är en väldigt rastlös och spontan själ. Så han har nog fått mig att släppa loss lite mer, säger Lena Philipsson.

Björn Olsson fick en direkt fråga av Isse Samie om han ville bidra med material.

– Det är alltid smickrande att bli tillfrågad. Jag hade ingen låt som var specifikt skriven för Lena, utan jag skickade in det jag hade, säger han.

Björn Olssons spår, där även Kaah medverkat i författandet, har dessutom producerats av Mattias Glavå som tidigare arbetat med bland annat Broder Daniel.

– Jag tycker fortfarande att man hör mina stildrag, säger Björn Olsson.

Alla låtskrivare var inte bekanta för Lena Philipsson tidigare men det gick bra ändå. Hon är nöjd med resultatet.

– Jag tycker att det blev bra. Låtarna rör sig i en helt ny miljö för mig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA