x

11 Essentiella – mars 2012

11 Essentiella – mars 2012

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och prova GAFFA Spotify App här.

1. Wasted Days – Cloud Nothings 

Dylan Baldi låter som en livstrött sate, men han gör något bra av sin frustration. Åtta minuter korta Wasted Days är värd varenda sekund. Till producenten Steve Albinis patenterade ekokalla ljudbild hör man en person som vränger ut och in på sig själv. Och om Baldi tidigare lät som en flåshurtig medlem i Buzzcocks är det numera mer ett rakt igenom riv i rösten.

2. Kindred – Burial

Sedan 2005 har William Bevan målat in sig i ett fuktigt hörn, där det gärna droppar lite från taket. Ett hörn med fönster mot ett regnskadat London. Vid sin sida har han en filtermanipulerad r'n'b-sångerska och en trummaskin som återupprepar ett taktfast beat. Och så skapas det musik. I nysläppta Kindred är allt som vanligt – magiskt.

3. Very Far From Home – Sinéad O'Connor

Hade någon räknat ut Sinéad O'Connor? Well, gör aldrig det. Hon har nämligen gjort ifrån sig en helt fantastisk skiva. Det där med att leva för att skapa och må dåligt för att lyckas göra något av värde, det kan Sinéad O'Connor. Hon är väl underrättad i ämnet. Very Far From Home, smaka på den titeln. Ingen trygghet, livets musik. (Nedanstående spår är en demoversion. Sinéad O'Connors kommande album, "How About I Be Me" släpps 5 mars.)

4. Colours – Fair Ohs

GAFFAs Josefin Bagge tokhyllade Fair Ohs fullängdare Everything is Dancing. Kallade musiken "vildsint trendindie som sliter sig loss" och lyssnar man på ett spår som Colours med dess postpunkstickiga gitarrer är det lätt att glömma alternativt sakna The Feelies 80-tal. Men huvudsaken är att man känner något.

5. Bakom molnen – Riddarna

De gör rock och de gör den på svenska. Bitvis buzzigare än Queens of the Stoneage, bitvis mer intensiv än Kyuss, ofta mer dynamisk än Fu Manchu. Nu tycker vi att det även är dags för Medelsvensson att upptäcka detta utsökta band, som kan mer än leverera apsnygga musikvideor. Starta med Bakom molnen. Blir bra. (Låten finns tillgänglig från och med 5 mars, då albumet med samma titel har release)

6. You'll Qualify – Caviare Days

Vi fortsätter att envist babbla om denna svenska duo, men är det då så märkligt när man får psykedeliskt syrapysande spår som You'll Qualify rakt i fejjan. Det fräser, det låter gammalt och nytt, precis som vi vill ha det. Syskonparet Maja och Lina Westin ger blanka fan i rådande trender och startar antagligen – i och med det – en helt ny.

7. Uh Huh – Imperial State Electric

Fullängdaren Pop War är inget öppet krig mot popmusiken. Tvärtom, den förenar en gång för alla popmusiken med rockens givna riff. Den tar upp det Hellacopters la ner, för det är precis såhär Nicke Andersson vill ha det. Uh Huh är lika simpel som självklar. Med ett lagom trixigt riff som hämtat ur ett gammalt Nintendospel. Klapp klapp "You're the one!" Hurra! (Låten finns tillgänglig från och med 9 mars, då Pop War har release)

8. Gladiator – Soulfly

Max Cavalera och hans massakermän i Soulfly har samlat sig i 15 år. Gett oss höjdpunkter och bottennapp, sånt som en musikkarriär för med sig. Albumet World Scum kan ses som en tillbakagång till den goda kvaliteten och Gladiator är precis det som fans av grooveförklädd domedagsmetal har suktat efter. Välkommen tillbaka! (World Scum släpps 12 mars)

9. Terribly Dark  Frida Hyvönen

Lyssna bara på den perfekt avvägda ljudbilden på Terribly Dark och du förstår att Frida Hyvönen har något riktigt, rent av episkt, stort på gång. Det är klart att man kan tacka producent Jari Haapalainen en aning men det är yrvädret Frida Hyvönen som gör låten, ett stycke som viftar i mörkret. Vi placerar rampljuset på Frida Hyvönen.

10. Nikels and Dimes – Gonjasufi

Den, i alla fall i Sverige, något förbisedda artisten Gonjasufi gav under februari ut MU.ZZ.LE. Ett elektroniskt och sprakande verk som kan verka lite för intelligent och inåtvänt på ytan, men bär på en stor portion värme. Nikels and Dimes sammanfattar Gonjasufis Warp-glada ljudvägg ganska så perfekt. Det här är värt att vaggas in i.

11. Serpents – Sharon Van Etten

Missat denna? Det är lätt hänt i ett virrvarr av artister som vill visa sig duktiga och hänga i "rätt" delar av New York. Sharon Van Etten gör musik som känns post-PJ Harvey, post-Let England Shake. Men den iakttagelsen är bara en parentes, när Serpents river på som om den är först med allt.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de som för närvarande finns) och prova GAFFA Spotify App här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA