x

Upproret slutar här

Upproret slutar här

Bring Me The Fucking Riot… Man har nu varit verksamma i över tio år. Bandet vars musik och namn har uppmanat individen till en revolutionär självinsikt, tycker att dagens egoistiska samhälle kastat en skugga över det solidariska.

– Vi kommer släppa ett manifest med skivan som består av allting vi samlat på oss under åren, det är det tydligaste vi någonsin gjort, säger Jens Sjögren, sångare i bandet.

Det ligger ingen mediakupp bakom gruppens uttalade avsked. Alla i bandet har helt enkelt fått nog.

– Ja det är helt riktigt, detta blir det sista vi gör tillsammans och det gör vi egentligen för att vi tycker att vi har misslyckats. Vi har fått samma känsla som fick innan vi började med bandet, ett slags hjälp till självhjälpskänsla. Vi har stagnerat, blivit lite blasé och innan vi själva dör vill vi markera vår plats och ge kraft åt vår sista skiva.

Och även om man skulle nå till skyarna med plattan så är en förlängning av musikkarriären utesluten enligt Jens som säger att det hade varit roligt men aldrig varit det stora ändamålet.

– Men om man kan bottna i det själv så tror jag att man klara sig utan framgångssagan, men som sagt, det kommer inte förändra något.

Men fansen behöver inte oroa sig än. Bandet kommer åka runt i landet från och med i början av april till i slutet av augusti och Jens berättar var man själva tycker att man har passat in bäst och hur man vill avsluta.

– Vi har varit ett band för folket, inte så mycket för storstäder, utan mer för småstäderna, de mindre scenerna. Vi kommer döda oss själva med hjälp av människor och det kommer som vanligt bli roligt att få åka runt med bandet och spela samt läsa upp manifestet.

På frågan om vad fansen tycker om avskedet svara han med eftertänksamhet.

– De tycker nog det är tråkigt. Men det är bättre att vi gör ett mysigare avslut, ett gemensamt avslut, det är mer värdighet än att ligga och ruttna istället. Vi vill bli ihågkomna som att vi slutade när vi var som starkast. Det är bäst för alla.

Att Bring Me The Fucking Riot … Man har haft ett tydligt budskap genom åren går inte att ta miste på och Jens säger att alla predikningar egentligen pekar på bandets egna problem tack vare uppväxten i dagens samhälle.

– Den energin som vi sprider har lyckats till viss del, men även misslyckats, vi är för bortskämda för att bli fulländade konstnärer, men vi har gjort så gott vi har kunnat. Jag har väl själv känt ibland att jag har pratat sönder våra konserter, som ibland kanske påmint mer om en workshop. Så man kan väl säga att vi är ett egoistiskt band, som bedrivit egenterapi eftersom vi har varit för snåla för att betala en psykolog.

Bandets aktuella skiva har tagit tre år att göra och denna gång har man använt sig av ett nytt koncept.

– Vi har gjort som riktiga rockstjärnor. Vi har spelat in 20-25 låtar och sen börjat om och när det lossnade hamnade vi mellan något popigt melodiöst och punkigt hårt. Vi hade snabba inräkningar med enkelt arrangemang av textlinje och refräng. Men det var svårt att hitta balansen, något som var oerhört smärtsamt och en genomgående känsla under inspelningen.

Den sista tiden med bandet på turnén kommer att dokumenteras via filmkamera och sen kommer man upphöra som band, men att sluta sprida sitt budskapet kommer man aldrig göra.

– Vi kommer utveckla ett socialt pathos i andra sammanhang, till exempel film. Alla kommer fortsätta fast på olika sätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA